Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Cyklister utan lyse – hundra mörka historier

Från 2017
En person cyklar i skymningen
Bild: Sten-Åke Stenberg / Mostphotos

Polisen i sydvästra Finland har under oktober och november bötfällt exakt 100 cyklister för att de cyklat utan cykellykta.

Flest böter skrevs ut i Åbo och i Björneborg.

- I Åbo stoppade polisen många unga vid universiteten och kring domkyrkan, men cyklister utan lyse påträffades i hela regionen, säger överkommissarie Simo Pukkila.

"Förfärligt att unga inte tänker efter"

Det mest oroande var enligt Pukkila ändå att man måste ge så många anmärkningar åt unga under 15 år, ofta då de cyklade till eller från skolan.

- Unga cyklister får inte böter, men det är förfärligt att de inte tänker efter då de cyklar i mörkret.

Mer än en fjärdedel av de cyklister som varit med om en olycka i mörker hade varken lampa eller reflex på cykeln. Det visar en olycksstudie med 1 300 cyklister gjord av försäkringsbolaget If i Sverige.

En av Yle Åbolands lyssnare berättade att studier i Danmark visar på klart färre olyckor då cykellyktan alltid är tänd, alltså också dagtid.

Föräldrarnas och också barnens ansvar

- För lågstadieelever är det föräldrarnas ansvar att se till att barnen har och faktiskt använder cykellykta. Men för unga i högstadiet kan det hända att de inte bryr sig eller att de låter bli att använda lyse för att kompisen låter bli, säger Pukkila.

Pukkila påpekar att många unga cyklar med sina mobiltelefoner i handen, men telefonerna kunde i många fall användas som lysen.

- Ofta lyser mobiltelefonen bara upp cyklistens öra eller ansikte, men de flesta mobiltelefoner har också inbyggda ficklampor som kunde användas. Om viljan bara finns.

Diskussion om artikeln