Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Han vill utmana Berlusconi - Femstjärnerörelsen är en politisk kraft att räkna med

Från 2017
Femstjärnerörelsens ledare Luigi di Maio
Bildtext Femstjärnerörelsens ledare Luigi di Maio under partikonvenventet i Rimini i september 2017
Bild: Yle / Filippo Pruccoli

Femstjärnerörelsen (M5S) ser ut att bli det parti som kommer att utmana Berlusconi i hans comeback med Forza Italia i vårens val i Italien. Det är i alla fall tendensen efter valresultatet i nyckelregionen Sicilien i början av november.

För precis som Ohio brukar vara en avgörande delstat i det amerikanska presidentvalet, är valet på Sicilien en temperaturmätare inför det italienska parlamentsvalet i mars nästa år.

Den nya regionpresidenten på Sicilien, Nello Musumeci, backades under kampanjen upp av 81-åriga miljardären Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia, högerpopulistiska och främlingsfientliga Lega Nord och det nationalkonservativa Fratelli d’Italia. De båda sistnämnda partierna säger sig stå nära franska Front National.

Därmed utkristalliserades den högercenter-koalition som troligtvis kommer spela en stor roll i vårens val. För utan koalitioner, ingen makt.

Liksom i många andra länder är partisystemet i Italien fragmenterat och inget parti är ens i närheten av att få en majoritet av rösterna. Men det är inget som Femstjärnerörelsen låter sig skrämmas av.

- Vi siktar på att ta makten med 40 procent av alla röster, sade M5S:s färska partiledare Luigi di Maio kort efter valet på Sicilien.

Stödet för det nuvarande socialdemokratiska regeringspartiet Partito Democratico (Pd) föll kraftigt på Sicilien och partiet ses redan som uträknat inför nästa val.

Detta fick Luigi Di Maio att omedelbart ställa in en inplanerad debatt mot just Pd:s partiledare, den före detta premiärministern Matteo Renzi. Man deklarerade att de Pd inte längre var en värdig motståndare och presenterade sig själva som den enda motkraften till Berlusconi.

Anhängare till italienska Femstjärnerörelsen vid valmöte i Rimini
Bildtext Anhängare lyssnar på inlägg vid partikonventet i Rimini
Bild: Yle / Christin Sandberg

Redan i september på partikonventet i turiststaden Rimini på Italiens adriatiska kust gjorde M5S sig redo för att på allvar slåss om regeringsmakten när de för första gången någonsin valde en officiell partiledare.

Efter den tidigare frontmannen och komikern Beppe Grillos informella och yviga, men icke desto mindre hårdföra, styrning av partiet sedan bildandet 2009 är det nu den rekordunga och rekorderliga Luigi di Maio (född 1986) som ska leda partiet in i nästa års valrörelse.

Ett motsägelsefullt uppstickarparti

Partiet, eller rörelsen, som de kallar sig, har gått från att vara ett anti-etablissemangs- och uppstickarparti med fokus på unga och förnyelse i politiken, till att vara ett parti med relativt stor väljarbas och representation både i det nationella- och EU-parlamentet.

Femstjärnerörelsen slog igenom på allvar i den italienska politiken i valet 2013 då partiet fick flest invalda i deputeradekammaren. Flera bedömare menar att partiet har nått en maxgräns för hur många röster de kan kamma hem, men själva är de segervissa.

Journalisten Annalisa Camilli
Bildtext Journalisten Annalisa Camilli säger att Femstjärnerörelsen är svår att placera på den politiska kartan
Bild: Yle / Christin Sandberg

Men vilka är de då? Journalisten Annalisa Camilli är inte ensam om att beskriva Femstjärnerörelsen som svårplacerad och motsägelsefull på det politiska fältet.

- Från början var det många från vänstern och framför allt miljörörelsen som kände att de äntligen hittat en plats för att driva miljöfrågorna som inget politiskt parti tidigare velat ta på allvar, säger hon.

Partiet förespråkar medborgarlön som ett sätt att bekämpa den utbredda fattigdomen i landet - en fråga de även driver på EU-nivå. De har alltid betonat aktivt deltagande i politiken och låter alla medlemmar rösta online på vilka politiska förslag de vill se ska genomföras.

- Samtidigt har partiet konservativa hållningar i frågor som rör migration, nationalism och protektionism, säger Camilli.

Med utnämningen av Di Maio menar Camilli att partiet nu lägger tonvikten vid en borgerligt riktad ledare med korrekt uppsyn och diplomatisk ledarstil. ”Disciplin och ära”, som Di Maio själv underströk under tacktalet.

Folkligt tilltal - populismens signum

Femstjärnerörelsen är ett av många nybildade partier som benämns populistiska.

- För populistiska partier är det viktigt att distansera sig från eliten och att tala direkt till folket, säger Alessandro Lanni, journalist och författare till boken Avanti Popoli! (Framåt folket!), 2011.

M5S riktar sin ilska mot den gamla korrupta politiska eliten, journalistkåren och den finansiella makten med bankerna i spetsen.

- Deras ledare kännetecknas ofta av en folklig stil, säger sig veta vad folket vill och talar direkt till dem, utan representanter eller journalister som mellanfilter, säger Lanni.

Alessandro Lanni är journalist och författare
Bildtext Författaren Alessandro Lanni anser att rörelsen ger ett sken av direktkommmunikation
Bild: Yle / Christin Sandberg

Detta gäller inte minst Femstjärnerörelsen, som tills nyligen inte ens hade en officiell partiledare och i stort sett uteslutande kommunicerar via egna informationskanaler på nätet, bland annat den före detta komikern Beppe Grillos blogg.

M5S har från starten uppmanat medborgarna till direkt deltagande i politiken via nätet, där partiets medlemmar kan lägga egna förslag och rösta på vilka politiska sakfrågor partiet ska driva. Men delaktigheten är enligt Alessandro Lanni en stor bluff.

- När Grillo lanserade nätet som kanal för direktkommunikation och påverkan var kunskapen låg bland italienska journalister som köpte propagandan med hull och hår, och samtidigt gav partiet stor trovärdighet.

I själva verket är interaktionen med medlemmarna låg, menar han. Men då partiet grundades 2009 fungerade nätkommunikationen som ett retoriskt grepp för att särskilja partiet från den gamla, korrupta politiska eliten och lansera sig som ”det nya”.

Den italienska politikern Beppe Grillo vid ett valmöte
Bildtext Femstjärnerörelsens förra ledare, komikern Beppe Grillo
Bild: Yle / Filippo Pruccoli

Den italienska demokratins kris

Expertkåren tycks enad, M5S är ett symptom på den politiska elitens och den representativa demokratiska kris.

Själva menar M5S att de har inneburit en barriär för främlingsfientliga och högerpopulistiska krafter som fram tills nu har haft svårt att vinna mark i den italienska politiken, vilket även är en faktor som särskiljer Italien från många andra länder i Europa.

- Både ja och nej, säger journalisten Alessandro Lanni. De har säkert fångat upp en hel del proteströster som annars hade gått till högerpopulistiska och främlingsfientliga partier, men i Rom röstade många tidigare vänstersympatisörer fram M5S:s Virginia Raggi som borgmästare, säger Alessandro Lanni.

Samtidigt konkurrerar partiet i retoriken delvis med det främlingsfientliga högerextrema partiet Lega Nord.

- Till skillnad från ”La Lega” har vi tydliga politiska förslag på migrationsområdet, sade EU-parlamentarikern Laura Ferrara från den stora scenen under partikonventet i Rimini.

I omvärlden har det ofta fruktats att partiet vill föra Italien ur EU, men även om partiet är mycket kritiskt har hållningen mjuknat och det finns inget som tyder på att de kommer att driva ett utträde ur unionen.

Text: Christin Sandberg, Rom

Diskussion om artikeln