Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Iiris Viljanen: ”Jag är obekväm med att kallas artist”

Från 2018
Uppdaterad 25.02.2018 14:13.
Iiris Viljanen spelar piano.
Bildtext Iiris Viljanen sitter helst ensam vid sitt piano där hon skapar musik både på finska och svenska.
Bild: Tuotantotehdas Oy

När hon var liten var djuren hennes bästa vänner. Hennes debutalbum döptes efter katten Mercedes och Iiris Viljanen trivs bäst när hon får sitta ensam framför pianot. Det var först när hon flyttade från Vasa till Stockholm och kom in på en skola som hon skrev sin första låt. Nu framför hon sina låtar i programmet Ensam på scenen.

- Fram tills jag var 18 trodde jag att det var nån sorts magi när jag hörde en skiva. Att jag inte kan göra det här. Min första låt kom för att jag hade så mycket att säga. Jag bara satt frustrerad vid pianot och kände saker som hänt och hela låten kom på en gång där och då.

Hennes första skiva fick henne nominerad till Dagens Nyheters kulturpris och idag ser låtskrivandet ut på ett lite annat sätt för Iiris.

- Det kan vara ett ord som jag vill använda som känns intressant. Eller att jag har ett tema, nånting jag vill skriva om. Sen ser jag vilka historier från mitt liv som passar in i det temat.

Hon sjunger och skriver både på finska och svenska och använder språken som ett kreativt verktyg.

- Jag är olika personer på finska och svenska på nåt sätt. Det är olika energier. Det kan vara så att om jag inte kommer på nån text på svenska så försöker jag på finska istället.

Fredrik Furu intervjuar Iiris Viljanen
Bildtext Iiris Viljanen känner sig annorlunda beroende på om hon skriver på svenska eller finska.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Iiris gillar att öva eftersom det blir en meditativ stund där hon får vila lite.

- Det är sällan jag har paus i hjärnan. Jag har koll på allt som händer i rummet och ser situationer som jag kan göra nånting av. Men när jag sitter vid pianot försvinner jag in i en annan värld.

Hon kompar ofta andra artister och tycker att det är ganska skönt att inte behöva vara mittpunkten.

- Det var först när jag började skriva egna texter som man började prata om artisten Iiris Viljanen. Och jag är fortfarande obekväm med det. Jag vet inte vad som krävs av en artist och om jag ens är det. Jag är mer som en lite konstig konstnär.

Iiris Viljanen är veckans gäst i programserien Ensam på scenen där vi möter tio nordiska artister i ett naket format med låtarna och uttrycket i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln