Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mattias Björkas: ”Jag hade en längtan av att skriva på svenska”

Från 2018
Mattias Björkas uppträder på scen.
Bildtext Mattias Björkas är artisten bakom Vasas Flora och Fauna. För honom var Gerby-dialekten ett intressant sätt att experimentera med musiken.
Bild: Pia Slangar

Som frontfigur i den kritikerrosade gruppen ”Vasas Flora och Fauna” har Mattias Björkas introducerat Gerby-dialekten för en större publik. Med annorlunda texter och ord som ”stritta”, ”paka” och ”kytta” har bandet vunnit många svenska och finlandssvenska hjärtan. Nu uppträder han i programserien Ensam på scenen.

Allt bottnar i Mattias nyfikenhet på det svenska språket.

- Jag hade länge haft en längtan av att skriva på svenska, men aldrig riktigt fått till det. Det lät lite rikssvenskt fast jag försökte skriva på finlandssvenska. Sen tänkte jag om och började skriva på nåt slags skolgårdsspråk som jag kunde väldigt bra. Det kändes också konstigt till en början, men sen började det funka på nåt sätt.

Vasa-romantiken flödar i Mattias Björkas texter och för den som är bekant med omgivningen är det träffsäkra och underfundiga beskrivningar på österbottniska ställen och fenomen.

- Just det att jag skriver mycket om ungdomen och Vasa beror inte på att jag måste skriva om det utan mer på att det känns fruktbart på nåt sätt. Jag tror att allt kommer från en nyfikenhet på språket. Jag ville skriva på svenska och så ledde det ena till det andra.

I Mattias låtar hittar man ofta en och samma huvudkaraktär.

- Det är en ganska snarstucken, stel och irriterad person som har svårt att slappna av och ta det lugnt. Han hamnar i problem i relationer och kan inte lösa det på nåt vettigt sett. Det blir en kamp hela tiden för den här personen.

Fredrik Furu intervjuar Mattias Björkas.
Bildtext Mattias Björkas låttexter handlar främst om Vasa och hur det är att vara ung.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Från första början var Vasas Flora och Fauna en duo som bestod av Mattias och Iiris Viljanen, men precis när debutalbumet var klart så valde Iiris att hoppa av. Något som fortfarande är ett mysterium för Mattias.

- Det var verkligen över en natt som hon inte ville vara med längre. Det var väldigt jobbigt, dels för att jag varit kompis med henne i många år och hon plötsligt försvann ur mitt liv. Och sen satt jag där med skivan och visste inte vad jag skulle göra. Det var tufft.

- När man ser på vad Iiris gör idag så kan man kanske förstå det, att hon ville göra sin grej liksom. Den förklaringen kan jag absolut köpa, men själva tillvägagångssättet gjorde att det blev väldigt jobbigt.

Mattias bestämde sig ändå för att släppa albumet och hitta nya människor att jobba med. Idag är bandet en trio med Tina Kärkinen på sång och Daniel Ventus på keyboards.

- Det var viktigt att inte bara få in nån som kunde spela piano och sjunga. Jag är oerhört glad över att ha hittat Tina och Daniel. Det klickade direkt mellan oss tre.

Mattias Björkas är veckans gäst i programserien Ensam på scenen där vi möter tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln