Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Artisten Juha Mulari om sin uppväxt: ”Jag sov med kniven i handen varje natt”

Från 2018
Juha Mulari uppträder på scen
Bildtext För Juha Mulari har vägen till musikartist inte varit lätt. Hans barndom var fylld av våld och senare kom han själv in i kriminella gäng.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Efter en lång väg via en trasig barndom, grov kriminalitet och våld fick Juha Mulari skivkontrakt som 48-åring. I Ensam på scenen får vi möta en balanserad Juha som delar med sig av sin berättelse och betonar vikten av att få en andra chans i livet.

Juha var tre år gammal när hans familj flyttade från Finland till Sverige. Familjen flyttade runt väldigt mycket och Juha bytte skola ofta.

- Vi hade inget stort socialt nätverk. Vi var ganska isolerade, med mycket problem hemma med pappa som blev våldsam mot mamma. Pappa var ju väldigt stark och när han drack så kunde han flippa. Då tog han ingen hänsyn till omgivningen.

- Det hände många hemska saker, väldigt mycket våld. Mamma försökte ta livet av sig gång på gång. Jag minns hur jag redan som 7-åring ringde ambulansen med ena handen och masserade upp blod i hjärtat på henne med den andra. Många gånger hade hon inte överlevt om jag inte varit där.

- Självklart var jag rädd. Jag sov med kniv i handen under stor del av min uppväxt. Jag ville inte bli överraskad på natten ifall pappa skulle få för sig nåt.

Juha hade en uppgörelse med sin pappa som 18-åring och efter det slagsmålet tog våldet mot mamman slut.

- Han blev nog ganska överraskad och rörde aldrig mamma efter det.

Problemen hemma slutade ändå inte där och mamman tog livet av sig några år senare. Efter ett misslyckat försök att smuggla knark till Sverige åkte Juha in i fängelse för första gången.

Det blev starten på en ny vända i livet. Juha blev president i ett mc-gäng och fick ett brett kriminellt nätverk. Bland annat hamnade han i ett knivslagsmål där den andra killen dog.

- Även om det inte ursäktar någonting så handlade det om att rädda mig själv. Han hoppade på mig med en stor kniv och jag råkade ha min fällkniv på mig. Jag kunde inte prata förstånd med honom, jag förstod bara att här kan jag dö. Så det var bara att kliva in i matchen.

Fredrik Furu intervjuar Juha Mulari
Bildtext I dag har Juha Mulari en bra relation till sin pappa och har dessutom en egen familj.
Bild: Tuotantotehdas Oy

- Men det har funnits andra situationer genom åren där jag önskar att jag inte varit så prestigefylld. I fighten finns det bara två förlorare och till slut blir man mätt på slagsmålen. Det är som snabba kolhydrater, det smäller på bra, men sen blir det inte mer.

Idag har Juha fått en andra chans, han har bildat familj och har även en bra relation till sin pappa.

- Det finns ju gradskillnader i helvetet och jag är en produkt av livet. Jag vill ju inte att mina barn ska ha mina upplevelser, men samtidigt önskar jag att de fick mina erfarenheter. Men det är ju en omöjlig kombination.

I musiken bearbetar han sitt brokiga förflutna.

- Jag har alltid skrivit musik när jag hade nåt som behövde komma ut. Sen sjöng jag på fester för mina vänner som tyckte att jag skulle ge ut en skiva. Det ville jag också varje gång jag hade druckit en flaska vin. Men jag hade aldrig klarat det utan hjälp.

Juha upptäcktes av svenske rap-artisten Petter på ett bröllop och fick skivkontrakt som 48-åring. Plötsligt skulle han uppträda nykter på en gala.

- Jag fick spagettiben och hade fullt upp med att överleva där ute. Då bestämde jag mig att jag ska göra den här resan nykter. Det var tufft, ångestladdat och jobbigt, men sen hittade jag mina verktyg att bli av med nervositeten och hitta mitt uttryck nykter. Jag är så glad att jag valde den vägen.

I serien Ensam på scenen möter vi tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Ikväll är det Juha Mularis tur. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln