Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Masally Jagne - Dom kallar oss invandrare

Från 2017

Jag vill tala om rasism. Den existerar i Finland ja, men det gör den överallt.

“Jag vill tala om rasism. Den existerar i Finland ja, men det gör den överallt. På gatan, på arbetsplatser, inom politiken. Jag som person kan inte kämpa mot rasismen varje dag. Men det jag vet med säkerhet är att en person som är rasist, är en begränsad person.

Nelson Mandela sade “I detest racism because it is a barbaric thing, whether it comes from a black man or a white man.”. Övers. “Jag avskyr rasism eftersom det är barbariskt, oavsett om det kommer från en svart man eller en vit man”.

Det finns vita som har emot svarta människor, men även svarta som är arga och inte vill ha att göra med människor med vit färg. Inget av det är rätt.

Jag förstår inte hur en hudfärg kan spela någon roll. Människors åsikter och värderingar är det enda som är viktigt. Vi är alla människor och måste lära oss att respektera och älska varandra, oavsett hudfärg.

Mina vänner som kom till Finland några år innan mig, upplevde ofta rasism på gatan genom ord och ibland till och med fysiskt våld. Det var vanligt att nattklubbarna inte släppte in människor med annan etnisk bakgrund.

Jag har inte varit med om våldsamma situationer men kan ibland få höra någonting på gatan eller bussen. Oftas ignorerar jag det men ifall jag redan är på dåligt humör, brukar jag argumentera tillbaka. I största delen av fallen känns det tyvärr poänglöst. Det är klart att jag blir sårad varje gång det händer, jag är ju trots allt en människa som har känslor.

Jag känner att det trots allt är ett mer tolerant och fördomsfritt Finland idag än för 16 år sedan då jag flyttade hit från Frankrike. Innan det bodde jag i Tyskland och England.

Jag ville se Europa som ung man och flyttade från mitt hemland Gambia. Då jag var på besök i mitt hemland träffade jag min nuvarande finska fru, och på den vägen kom jag till Finland.

I Finland har jag varit restaurangägare och även ägt en butik som sålt kläder och varor med afrikanska motiv. Kunderna har alltid varit 95% finländare som varit positivt inställda till det afrikanska köket samt souvenierna i butiken.

Den nya generationen är mer öppen och mottaglig för nya kulturer. De har rest och upplevt olika delar av världen. Världen är mera enhetlig idag än vad den var för 30-40 år sedan.”

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln