Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Felicia är ung artist i programserien Ensam på scenen: ”Jag var väldigt nära att hoppa av skolan”

Från 2018
Felicia uppträder på scen.
Bildtext Felicia skriver mycket om mänskligheten, kärleken och tilliten. Hon påminner sig själv varje dag om att hon duger som hon är.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Sångerskan i ”The Heartbeat Band” är alldeles i början av sin egen solokarriär. I programserien Ensam på scenen möter du en ung artist och hennes tankar om att duga som den man är, om mänsklighet och erfarenhet.

- Ålder inom musiken betyder egentligen ingenting. En 20-åring kan ha erfarenhet som en 60-åring och tvärtom.

Felicia flyttade från Vasa till Stockholm efter gymnasiet för att studera musik och låtskriveri, men när hon sedan också kom in på rockmusikerlinjen var det nära att hon gav upp studierna.

- Jag var väldigt nära att hoppa av skolan. Jag trodde att lärarna ville att jag skulle imitera någon annan. Men sen när jag märkte att det inte alls var så, när jag insåg att jag ska lyssna och ta in det jag vill ta in och sen använda mig själv som ett filter, sen gick det bra. Då hade jag landat i den typen av skola.

Felicia gillar det sceniska uttrycket och hon hade också planer på att studera regi.

- Jag skriver ofta berättelser om andra. Det handlar om nån slags fascination av film och teater. Det är intressant att skapa en karaktär och berätta om den, att inte endast behöva vara sig själv på scenen.

- Jag vet vem jag är, men genom att göra en liten twist och gå in i nån annans känsla så får jag in det teatraliska på samma gång fastän det är mina egna låtar.

Hon tycker också det är viktigt att våga slappna av och vara sig själv.

- På scenen står man ofta som på en piedestal och allting ska vara retuscherat och perfekt, men direkt när det lilla mänskliga kommer fram, det är då som publiken hajar till. Vi är bara människor allihopa.

felicia på scenen.
Bildtext Felicia är ung och ännu i början av sin solokarriär men själv menar hon att ålder inte spelar någon roll inom musiken.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Flera av Felicias låtar handlar om att våga lita på, lyssna på och älska sig själv. Det är något som bottnar ur hennes egen kamp med självkänslan.

- Jag påminner mig själv varje dag, säger till mig själv att ”du duger precis som du är”. Jag tror att vi alla måste prata om det och hjälpa varandra att knäppa bort den där djävulen på axeln.

- Till exempel låten ”The Scream” handlar just nu om mig, om att jag har mått dåligt det senaste året. Först så skiter man i det, men sen växer det till ett skrik på hjälp och då faller man väldigt hårt. Så det handlar återigen om hur viktigt det är att lyssna på sig själv.

- Jag tyckte den låten var ganska skön att skriva för den är lite plojig, inte så seriös. Och det är ett ganska bra sett att se på det. Att livet går vidare.

I serien Ensam på scenen möter vi tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln