Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Fukta läpparna lite och sära på dem" - Upprop i DN om sexuella övergrepp inom den svenska musikbranschen

Från 2017
Uppdaterad 17.11.2017 16:19.
Bildkollage som visar Eva Dahlgren, Robyn och Zara Larsson
Bild: Eva Dahlgrens skivbolag, Wikimedia Commons, Albert Wiking,

1 993 kvinnor inom den svenska musikbranschen har undertecknat ett upprop i Dagens Nyheter om sexuella övergrepp, grov sexism och en tystnadskultur som förhindrar konsekvenser. Flera av vittnesmålen handlar om mycket grova övergrepp.

Först ute i Sverige var uppropet #tystnadtagning som publicerades i Svenska Dagbladet och där kvinnliga skådespelare berättade om sexuella trakasserier och övergrepp inom teater- och filmbranschen.

Sedan publicerade Dagens Nyheter uppropet #visjunger ut, där kvinnliga sångare vittnade om övergrepp i den svenska opera- och konsertmiljön.

Idag publiceras ett nytt upprop i Dagens Nyheter under hashtaggen #närmusikentystnar.

Zara Larsson, Carola Häggqvist, Eva Dahlgren...

Det har alltså undertecknats av 1 993 kvinnor som är verksamma inom den svenska musikbranschen.

Bland undertecknarna finns i stort sett alla de mest kända kvinnliga artisterna i Sverige. Exempelvis Carola Häggqvist, Eva Dahlgren, Robyn, Zara Larsson, First Aid Kit, Lill-Babs, Miriam Bryant, Lisa Nilsson.....

Artister, men också låtskrivare, musikstudenter, bolagsanställda och praktikanter berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom musikbranschen.

Några plock ur vittnesmålen

Många av vittnesmålen i uppropet handlar om grova trakasserier och regelrätta våldtäkter.

Så här lyder de fyra första vittnesmålen i uppropet:

När jag var 14 år startade jag ett pop/rockband tillsammans med tre andra tjejer. När vi var 16, 17 år nånting spelade vi på en som jag minns det ganska stor festival. Precis innan vi skulle upp på scen såg jag hur vi stod omnämnda i programbladet, vi hade inte sett det innan: ”De är inte bara vackra, de kan spela också. Så håll i snorren killar.”

***
”Fukta läpparna lite och sära på dem, det går hem.” Fotade mitt första skivomslag och skivbolagschefen tyckte till.

***
Oj, var ska jag börja? När min chef tryckte ner mitt ansikte i hans skrev när jag inte tyckte det var okej att jag fick mindre betalt än den killen som jag var tvungen att lära upp att bli min chef. Eller när managern till den kända artisten försökte våldta mig när ingen såg.

***
Jag var 17 och hade praktik på ett skivbolag. Det började redan samma vecka då ägaren, en vuxen man, passade på att först och främst fälla massa kommentarer framför de andra som satt på samma kontor om att jag var så snygg och sexig och att han gärna ville bjuda med mig ut på dejt och så vidare. Sen fortsatte det med att han gång på gång, när min vän var på toa eller blev ”tvungen” att springa ett ärende för att ägaren av bolaget alltid skickade iväg henne för att kunna vara själv med mig, stängde in mig och sig själv på hans kontor och sa att han ville ligga med mig där och då på golvet och frågade om vi skulle göra det. Han tryckte även upp mig mot väggen och kysste mig och fortsatte säga massa kommentarer om hur snygg jag var och så vidare. Till slut gick det så långt att han sa att jag och min vän måste komma hem till honom för att jobba därifrån. Sedan lurade han bort min vän, och jag var ensam. Han tryckte ner mig i sin soffa så jag hamnade på alla fyra och drog av mig mina byxor och hade analsex med mig (hur länge vet jag inte för jag svimmade) och vaknade sedan upp av att det ringde på ringklockan på hans dörr.

Vi kräver nolltolerans

De som undertecknat uppropet i dagens DN kräver nolltolerans mot sexuellt utnyttjande och våld.

Enligt dem ska sexuella övergrepp eller våldsutspel ge konsekvenser i form av uppsägning.

I uppropet påpekas att ansvaret hör hemma hos makthavare inom musikbranschen. Det är de som ska se till att ingen blir sexuellt utsatt på arbetsplatsen.

Källa: Dagens Nyheter (kräver inloggning)