Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Forssell – för evigt en hjälte i Borussia Mönchengladbach

Från 2017
Uppdaterad 30.11.2017 10:46.
Mikael stanna hos oss
Bildtext Mikael, stanna hos oss står det på Mönchengladbachfansens banderoll.
Bild: Borussia Mönchengladbach

I Finland räknas Mikael Forssell som en av de rätt så stora när man talar om fotboll. Men en ikon är han knappast.

Det är han däremot i tyska storklubben Borussia Mönchengladbach. Och det är anmärkningsvärt. Han spelade nämligen blott 16 matcher för de grön-vit-svarta.

På dryga 4 månader (106 dagar för att vara exakt) klarade han av att bli just det: en legendar. Räddaren i nöden. Mikael, der Finne.

Mikael Forssell-porträtt i Borussia Mönchengladbachs medlemstidning Fohlenecho
Bild: Borussia Mönchengladbach

(Smeknamnet i Mönchengladbach fick han förresten efter den finska författaren Mika Waltaris bok Mikael Ludenfot som är väldigt populär i Tyskland och på tyska bär titeln Michael der Finne.)

Om man skulle göra en lista över spelare som har gjort störst intryck på kortast tid i Mönchengladbach så skulle Mikael Forssell vara överlägsen etta.

Det skulle finnas gott om andra hjältar från Norden på en dylik lista. Under årens lopp har det funnits många nordiska spelare i Borussia Mönchengladbach. Så här kunde den se ut:

SpelareTid i BorussiaMatcher (mål)Matcher (mål) i landslaget
1. Mikael Forssell4 månader (2003)16 (7)87 (29) för Finland
2. Jannik Vestergaard1,5 år (2016-idag)47 (7)15 (1) för Danmark
3. Andreas Christensen2 år (2015-2017)62 (5)14 (0) för Danmark
4. Ulrik Le Fevre3 år (1969-1972)90 (21)37 (7) för Danmark
5. Henning Jensen4 år (1972-1976)125 (44)21 (9) för Danmark
6. Jörgen Pettersson4 år (1995-1999)114 (32)27 (8) för Sverige
7. Håvard Nordtveit5 år (2011-2016)178 (10)38 (2) för Norge
8. Patrik Andersson6 år (1993-1999)154 (10)96 (3) för Sverige
9. Martin Dahlin6 år (1991-1997)127 (60)60 (29) för Sverige
10. Oscar Wendt6,5 år (2011-idag)150 (12)28 (0) för Sverige
11. Allan Simonsen7 år (1972-1979)178 (76)55 (20) för Danmark
12. Kai Erik Herlovsen7 år (1982-1989)118 (3)34 (0) för Norge
13. Peter Nielsen10 år (1992-1996, 1999-2002)189 (8)10 (1) för Danmark

Alla dessa nordiska spelare på listan kommer man väl ihåg i Borussia och de har fått legendstatus i Bundesligaklubben, men Mikael Forssell toppar alltså listan i överlägsen stil.

Men vad hände egentligen på de där fyra månaderna, våren 2003? Vi vrider klockan tillbaka till slutet av 90-talet. Den fornstora klubben hotas för andra gången av en nedflyttning till 2. Bundesliga.

Det var bättre tider förr

Laget hade varit en av de stora på 70-talet, inte bara i Tyskland utan i hela Europa, med fem tyska mästerskap och två Europacupsegrar i bagaget.

Borussia Mönchengladbach-spelare firar den första Euopacusegern (nuvarande Europaleague) mot holländska Twente Enschede 1975. Längst till höger dansken Allan Simonsen.
Bildtext Borussia Mönchengladbachs spelare firar den första Euopacusegern (nuvarande Europaleague) mot holländska Twente Enschede 1975. Längst till höger dansken Allan Simonsen. Han är också en av två nordbor i Mönchengladbachs alla tiders elva. Den andra är svensken Patrik Andersson.
Bild: Nationaal Archief, Den Haag, Rijksfotoarchief

Jupp Heynckes, Günther Netzer, Berti Vogts, Rainer Bonhof, Uli Stielike, Lothar Matthäus, Stefan Effenberg - alla har de blivit stora i Borussia Mönchengladbach. Men storhetstiden var i slutet på 90-talet ett minne blott.

1999 föll Mönchengladbach för första gången ur Bundesligan efter att klubben hade stigit dit år 1969, tillsammans med Bayern München, den eviga rivalen som numera spelar i en helt annan liga, bildligt talad.

Efter ett par säsonger i andra ligan steg Borussia igen sommaren 2001. Den första säsongen efter uppflyttningen klarade man med nöd och näppe, men en säsong senare spelade man igen mot nedflyttningen.

En märklig transfer

När vinterns transferfönster öppnas parkerar man på plats nummer 15, just över nedflyttningsstrecket. Försvaret är egentligen riktigt bra med bara 19 insläppta mål på 17 matcher.

Framåt går det däremot trögare. Belgaren Joris van Hout eller slovaken Igor Demo har i och för sig ett hyfsat facit med 7 respektive 6 mål på 17 matcher men därefter ser det mörkt ut. Så man letar efter en förstärkning framåt.

När man sedan presenterade förstärkningen i januari 2003 tänkte de flesta Mönchengladbachfansen Vem i helvete..? Mikael Forssell? En 21-årig finländare?

Han skulle komma på lån från Chelsea men har på grund av en svår knäskada inte spelat på över tio månader.

Mikael Forssell får en kram av Xhevdet Gela efter hemmamatchen mot SJK som slutade 2–2.
Bildtext I dag är Mikael Forssell 15 år äldre men still going strong
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Man var alltså minst sagt tveksamma gentemot nyförvärvet. Och visst var han också ganska blek i början. Forssell spelar sin första match den 3 februari. Man förlorar 0-2 borta mot Kaiserslautern.

Och så fortsätter det: förlust hemma mot Hertha Berlin (0-2) och förlust borta mot VfB Stuttgart med hela 0-4. Mönchengladbach befann sig numera på en nedflyttningsplats och bytte tränare från Hans Meyer till Ewald Lienen.

En vårsaga

Nästa match spelar man 2-2 mot Schalke. Mikael Forssell blir igen utan mål och blir i andra halvleken utbytt mot dansken Mårten Skoubo. Men i nästa match börjar det hända saker.

Borussia Mönchengladbach vinner hemma 1-0 över Borussia Dortmund som är andra i tabellen. Målskytt: Mikael, der Finne.

Och så fortsätter det. Mikael Forssell börjar spotta in mål. Ett mål mot Hamburg, ett mål mot Nürnberg, ett mål mot Bochum, ett mål och en assist mot Rostock och ett mål mot Hannover.

Mikael Forssell och Jeff Strasser firar ett mål
Bildtext Så småningom lärde man sig i Mönchengladbach att jubla över Forssells mål. Här är det luxemburgaren Jeff Strasser som firar med honom.
Bild: Borussia Mönchengladbach

Varje gång när Mikael träffar målet får Mönchengladbach minst en poäng med sig. Han håller laget flytande men fortfarande är man nära strecket.

I säsongens sista match hemma mot Werder Bremen behöver man minst en poäng för att säkert klara av kontraktet.

Showdown mot Werder Bremen

Hela Mönchengladbach älskar nu den finska anfallaren. Man diskuterar om det skulle finnas en möjlighet att köpa loss honom från engelska Chelsea. Men först måste man spela ännu en match och få alltså minst oavgjort.

Mikael Forssells sista match talar man om ännu idag. Mönchengladbachs legendariska häxkittel, stadion Am Bökelberg (som revs ett par år senare), är slutsåld. 34.500 åskådare håller tummarna.

Bökelbergstadion. Borussia Mönchengladbachs forna hemmaplan
Bildtext Bökelberg var en veritabel och fruktad häxkittel.

I första halvleken står matchen och väger. I slutet av halvleken är Mikael Forssell för snabb för Bremenspelaren Verlaat som river honom bakifrån.

Verlaat får ett rött kort eftersom Forssell annars skulle ha varit ensam igenom.

Efter pausen fortsätter Forssell att storspela. Han framspelar Peer Kluge som skjuter 1-0 (61:a minuten). Tio Bremenspelare klarar inte av att stå emot Borussia längre.

Det blir både 2-0 (73) och 3-0 (76) genom dansken Mårten Skoubo.

Men för slutpunkten står Mikael, der Finne. Vem annars? På stopptid, i matchens allra sista minut, skjuter han 4-1-målet.

Och Bökelberg exploderar.

Mikael, stanna hos oss

Forssell skjuter sitt sista mål för Mönchengladbach framför Nordkurve, fanläktaren. Redan tidigare såg man där en banderoll med uppmaningen Mikael, bleib hier (Mikael, stanna hos oss).

Borussia Mönchengladbachs fans hyller Mikael Forssell med en finsk flagga
Bild: Borussia Mönchengladbach

Direkt efter det fjärde målet blåser domaren av matchen. På Nordkurve ser man en koreografi som visar en stor finsk flagga.

Och så ser man ännu en banderoll. På finska. Det finns bara en i hela stadion som kan läsa och förstå det som står skrivet på den: Me lahjoitamme sinulle kodin (Vi skänker dig ett hem).

Me lahjoitamme sinulle kodin

Banderoll på Bökelbergstadions läktare efter Forssells sista match för Borussia

Alla hyllar den smala finländaren. Man ropar hans namn. Hans anfallskollega Igor Demo bär honom på axlarna runt Bökelbergstadion.

I tevens sportnyheter en timme senare visar man hans sista mål och målfirandet efteråt. Er war der Schlüssel zum Mönchengladbacher Klassenerhalt (Han var nyckeln till att Mönchengladbach hölls kvar i ligan), säger redaktören.

Mikael Forssell på Igor Demos axlar efter sista matchen för Borussia Mönchengladbach
Bildtext Mikael Forssells avsked från Mönchengladbach. Bilden är ur medlemstidningen Fohlenechos serie Legendarer.
Bild: Borussia Mönchengladbach

Femton år senare

Jag har stämt träff med Mikael Forssell för att diskutera Mönchengladbachtiden med honom.

Hur var det egentligen på sommaren 2003, frågar jag honom? Fanns det överhuvudtaget en chans att du skulle ha kunnat stanna kvar i Borussia?

– Nja, egentligen inte, säger han. Chelsea hade ju också noterat att jag hade gjort bra ifrån mig.

– Och även om det skulle ha funnits en chans skulle Mönchengladbach knappast ha haft råd med mig. Samma sommar kom tyska Bayer Leverkusen med ett jättebud för mig. Men också de fick kalla handen.

Mikael Forssell
Bildtext Mikael Forssell tänker idag med glädje tillbaka på tiden i Borussia Mönchengladbach
Bild: Yle / Peter Lüttge

Hur skulle du själv ranka din tid i Borussia Mönchengladbach?

– Topp-3, skulle jag säga.

Men sedan ångrar han sig.

– Nej, topp-2, är det nog. Efter min tid i Birmingham. Det var hos Borussia jag lärde mig att komma tillbaka efter en skada. Det har jag haft stor nytta av efteråt.

Det forna Bökelbergstadion i Mönchengladbach. I dag ett bostadsområde.
Bildtext Idag går det betydligt lugnare till vid Bökelberg. Borussias fruktade stadion revs och är numera ett bostadsområde. Delar av huvudläktaren omvandlades till en liten park.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Hur var feelisen i Mönchengladbach? Också när du jämför Borussia med Hannover 96 och VfL Bochum, de två andra föreningar i Tyskland som du spelade i senare?

– Otroligt bra. Hela staden andades Borussia. När det gick dåligt var fansen som bäst. Det var helt annorlunda i Hannover till exempel.

Din karriär som aktiv fotbollsspelare närmar sig slutet. Vad har du för planer? Du har studerat sports management och jobbar också för att få tränarlicensen.

– Helt klart är mitt mål att bli tränare. Det är det jag jobbar för.

Mikael Forssell firar mål.
Bildtext I år jublade Mikael Forssell för Helsingfors IFK men det hjälpte föga. Laget föll ur ligan efter relegationsmatcherna. Var det här sista säsongen för Mönchengladbachikonen?
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Och så ber han mig att skicka med en hälsning till Borussia Mönchengladbach.

– Om Borussia vill ha mig så kommer jag genast. Det skulle vara otroligt roligt att ge tillbaka någonting av det jag upplevde där. Jag kanske kan hospitera där en vacker dag.

Borussia Mönchengladbach och Mikael Forssell våren 2003 var en perfekt win-win-situation. Borussia höll sig kvar i Bundesligan och Mikael Forssell blev en legendar på inte ens fyra månader.

Fortsättning kanske följer...

Logo för Borussia Mönchengladbach i blå-vit
Bildtext För några månader år 2003 såg hela Fotbollstyskland Borussia Mönchengladbach genom blå-vita glasögon.Tack vare Mikael Forssell, aka Mikael, der Finne
Bild: Yle / Peter Lüttge

Diskussion om artikeln