Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mari är polisens nyaste förstärkning – och bara sju veckor gammal

Från 2017
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Åboland videoklipp: Sju veckor gamla valpen Mari ska snart sätta käppar i hjulet för bovar och banditer - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Polisinrättningen i Sydvästra Finland har fått en hundvalp som en donation av en privatperson. Valpen ska skolas till narkotika- och spårhund. Inrikesminister Paula Risikko besökte Åbo och tog emot den en sju veckor gamla labradorvalpen.

Den nya polishunden skulle heta Jukka, men det fanns ingen lämplig hanhund i kullen. I stället visade en av valparna i kullen de egenskaper som krävs av polishundar. Uppfödaren bestämde sig för att döpa valpen till Mari.

– Det namnet passar perfekt för en narkotikahund, skrattar Risikko.

Inrikesministern behövdes för att leverera gåvan, eftersom polisen inte får ta emot gåvor av privatpersoner. Inrikesministeriet kunde efter det förmedla Mari till polisinrättningen i Sydvästra Finland.

– Nog får man en bra hund av Mari. Du kan redan på tasshållningen se hurdan typ av hund det är. Hon verkar vara väldigt modig, konstaterar Risikko då valpen nyfiket tassar runt.

Utbildningen börjar med att identifiera lukter

Hundföraren, äldre konstapel Maarit Sarén hämtade valpen hos uppfödaren i lördags. För en hundförare innebär ett nytt arbetspar och en ny familjemedlem en stor mängd arbete, vilket huvudsakligen sker på fritiden.

Enligt Sarén verkar Mari modig och entusiastisk. Den utforskar nyfiket omgivningen och bryr sig inte om alla människor runt omkring henne.

Maris första arbetsdag är på måndag. Först lärs valpen att känna igen olika dofter, som lukten av droger, pengar och vapen.

– Att lära sig lukten av en pistol börjar till exempel med lukten av patroner och krut. Man leker med lukter och valpen belönas med mat då den känner igen dem, säger Sarén.

Mer än 250 polishundar

Polisen har för närvarande cirka 260 hundar hos 240 hundförare. Polishundarna är främst schäfrar och belgiska vallhundar.

Också engelska springer spanielar och labrador retrievrar utbildas till specialhundar. Specialhundarna är utbildade för en speciell uppgift, exempelvis som spårhund.

Narkotikahund går runt bland väskor och passagerare i Åbo hamnterminal.
Bildtext En narkotikahund söker igenom bagage i Åbo hamn.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Polishundarna lever och arbetar med sina instruktörer. Vanligtvis avgår polishundar med pension då de är tio år gamla, och de lever pensionärsdagar med sina hundförare.

Artikeln baserar sig på Mari on Lounais-Suomen poliisin uusin vahvistus – ja vasta seitsemän viikkoa vanha skriven av Eino Kossila.

På andra språk

Diskussion om artikeln