Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Moa Lignell: ”Hela den tiden är en blackout för mig”

Från 2018
Uppdaterad 14.01.2018 13:24.
Moa Lignell på scenen.
Bildtext Moa Lignell har gjort massvis med spelningar efter det att hon kom trea i Idol som 16-åring. Lignell har turnerat mycket tillsammans med Melissa Horn.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Som 16-åring tog hon Sverige med storm med sin egen låt ”When I held ya” i Idol. Sedan dess har Moa Lignell gett ut två album, skrivit musik och turnérat med Melissa Horn. Mitt i allt detta förlorade hon sin pappa. Nu uppträder hon i programserien Ensam på scenen.

När Moa höll på med sitt andra album blev hennes pappa sjuk i cancer.

- Det var tufft och hela den tiden är egentligen en ”blackout” för mig. Alla låtar på Ladie’s Man-skivan är väldigt präglade av den händelsen och just den låten är till pappa. När jag sjunger den så blir jag åtta år igen.

Moa slog igenom i Idol 2011 och slutade trea i tävlingen. Då hade hon inte skrivit mer än ett par egna låtar. Idag är situationen en helt annan.

- Största skillnaden är att jag har så mycket mer erfarenhet idag. Jag har koll på det jag gör. Jag visste vad jag ville då också men jag var inte där, jag var ingen artist.

Hon producerade sin senaste skiva själv och har också gjort en rekordlång turné tillsammans med Melissa Horn.

- Jag var uppe i 90 spelningar under ett år. Det är väldigt nyttigt att möta sin publik dag efter dag, det ger ett annat lugn. Men om jag inte berättar låtarna kan jag lika gärna gå av scenen.

- Jag skriver om möten, nostalgiska grejer. Jag försöker måla upp en film liksom. Och vara personlig men inte privat.

Moa Lignell är kvällens artist i programserien ”Ensam på scenen” där vi möter tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln