Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

André Linman: ”När Sturm und Drang lades ner visste jag inte vem jag var längre”

Från 2018
André Linman
Bildtext André Linman blev känd redan som 14-åring i och med rockbandet "Sturm und Drang". Ungdomen fylldes av turnéliv och hårt festande.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Han blev rockstjärna som 14-åring och hade i tjugoårsåldern gjort mer än många artister hinner med under en hel karriär. Men efter tre guld- och platina-album, turnéliv och sorglöst festande lades bandet Sturm und Drang på is. André Linman fick börja om från noll. Nu är han premiärartist i serien Ensam på Scenen.

- Det var en jobbig period för mig och jag var väldigt vilsen där under några år. Musiken och Sturm und Drang var en så stor del av mig så när det tog slut visste jag inte vem jag var längre.

Bandet Sturm und Drang var ett gäng kompisar från Vasa som fick skivkontrakt i högstadiet och levde rockdrömmen medan andra gick i skolan. André Linman minns tillbaka på tonårstiden med blandade känslor.

- Det är klart att det finns vissa dumheter som man ångrar och det är svårt att säga hur jag påverkades. Jag känner ju inte till någon annan ungdomstid.

- Vi kunde plötsligt inte gå på stan som vanligt. Ibland var det folk som ville ha autografer och ibland var det folk som ropade att vi var dåliga. Sturm und Drang var lite av ett älska eller hata-band.

Under den tiden skrev André flera låtar tillsammans med sin pappa Patrik som också var bandets manager.

- Det mest naturliga låskrivarpartnerskapet jag har är med farsan. Far och son hierarkin existerar egentligen inte. Vi tänker inte så mycket, vi bara skriver.

Fredrik Furu intervjuar André Linman
Bildtext André Linman kände sig borttappad och föll in i en depression när rockbandet "Sturm und Drang" lades ner.
Bild: Tuotantotehdas Oy

Men när Sturm und Drang inte längre fanns tappade André fotfästet och blev deprimerad.

- När jag hade mått sämre i flera år gick det upp för mig att jag ändå lever, jag dog ju inte. I det skedet började jag skriva ny musik och då började jag också må mycket bättre själv.

Idag är André sångare i bandet ”One Desire” där Sturm und Drangs producent Jimmy Westerlund också ingår. Bandets debutskiva har rosats i recensioner världen runt och första singeln ”Hurt” blev nyligen vald till ”Årets finlandssvenska låt”.

- Min våta dröm är att föra ihop boyband- och popmelodier med hårdrock eller heavy, men det är inte alltid så lätt när ingredienserna ska blandas. Skivbolagschefen sa en gång att han måst gå ut och spy, det här är för smörigt.

André Linman från Vasa är kvällens artist i programserien ”Ensam på scenen” där vi möter tio nordiska artister i ett naket format där låtarna och uttrycket står i fokus. Artisterna intervjuas av Fredrik Furu.

Programserien är producerad av Tuotantotehdas Sulkanen Oy för Svenska Yle / Charlotte Sundström.

Artikeln är skriven av Fredrik Furu.

Så här sänds programserien Ensam på scenen

Ensam på scenen sänds i Yle Fem söndagar kl. 19.00 med repris måndagar kl. 10.00. Tv-programmen på ca 30 min fokuserar på låtarna och innehåller endast korta kommentarer av artisterna mellan låtarna. Samtliga avsnitt publiceras på Yle Arenan 7.1.2018 och finns därefter tillgängliga utan tidsbegränsning. På Arenan finns även intervjuklipp med artisterna och klipp där de olika artisterna framför duetter med varandra.

Till serien hör också ett radioprogram på ca 45 min med längre intervjuer med artisterna och låtar. Programmen sänds inom ramen för Yle Vegas program Vår musik, måndagar kl. 21.03 med start 8.1.2018. Samtliga dessa program publiceras också på Arenan 7.1.2018.

Preliminär sändningsordning i Yle Fem och Yle Vega:
(söndagar i Yle Fem och måndagar i Yle Vega)
07.1 / 08.1: André Linman
14.1 / 15.1: Moa Lignell
21.1 / 22.1: Pepe Willberg
04.2 / 05.2: Felicia
11.2 / 12.2: Juha Mulari
18.2 / 19.2: Mattias Björkas
25.2 / 26.2: Iiris Viljanen
04.3 / 05.3: Simon Zion
11.3 / 12.3: Dimitri Keiski
18.3 / 19.3: Frida Andersson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln