Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finska terroriståtalade nekar till brott

Från 2017
Uppdaterad 08.12.2017 14:39.
Två av de åtalade i Helsingfors tingsrätt den 17 november.
Bildtext Två av de åtalade i Helsingfors tingsrätt den 17 november.
Bild: Lehtikuva

Tre finska män som står åtalade för förberedelse till terroristbrott nekar till brott och bestrider åtalet. Åklagaren ser fallet som ett viktigt prejudikat, eftersom terroristlagstiftningen är från tiden före global jihadism.

Huvudförhandlingen i terroristrättegången mot tre finska Syrienresenärer inleddes på fredagen i Helsingfors tingsrätt.

De tre åtalas för förberedelse till brott i terroristiskt syfte i samband med en resa till Syrien i juni 2013. Åklagaren hävdar att männen hade för avsikt att strida för en terroristorganisation i Syrien.

En fjärde man är häktad i sin frånvaro. Han reste tidigare till Syrien där han nu bor och har grundat familj. En femte man reste till Syrien tillsammans med de åtalade, men har dött i strid där.

Militärutbildning och värvning

Den 33-åring som utpekas som gruppens ledare åtalas dessutom för att ha förberett militärutbildning till andra frivilliga.

Mannen har gjort värnplikt både i Finland och i sin fars hemland i Nordafrika, och vid en husrannsakan i hans hem hittade polisen flera militära manualer och militära utbildningsplaner.

En annan av männen åtalas för att ha försökt värva folk till terroristisk verksamhet. Han filmade en video där en beväpnad man kallade alla världens muslimer till heligt krig i Syrien.

Budskapet riktades speciellt till muslimer i Finland. Den åtalade mannen översatte sedan talet till finska och laddade upp videon på YouTube.

1,5-2 års fängelsestraff

Åklagaren yrkar på mellan 1,5 och två år i fängelse för de åtalade. Enligt åklagaren blir detta fall ett viktigt prejudikat.

Finlands terroristlagstiftning är från 2003, då terrorismbegreppet var platsbundet och ingen ännu hört om global jihadism.

Detta är den första rättegången där finländare står åtalade för att ha planerat att begå terroristbrott i ett annat land.

Tidigare terroristrättegångar har handlat om finansiering av en terroristorganisation utomlands och dåd som har begåtts före de åtalade kom till Finland.

"Det fanns ingen grupp"

De åtalade förnekar kategoriskt anklagelserna om förberedelse till terroristbrott.

De förnekar att de som grupp skulle ha fattat beslut att resa eller planerat resan tillsammans. De säger att det egentligen inte fanns en grupp i något annat avseende än att de reste tillsammans.

En av de åtalade bestämde sig för att vända hem redan i Turkiet. Han gick alltså aldrig över gränsen till Syrien.

Den utpekade ledaren säger att han och mannen som dog i strid tillsammans tog sig in i Syrien. Väl där gick de skilda vägar.

Den man som åtalas för värvning tog sig ensam in i Syrien och säger sig ha arbetat för en turkisk hjälporganisation samt rest med en lokal milisgrupp för att filma läget i Syrien.

Humanitärt arbete och kartläggning

Den utpekade gruppledaren hävdar att hans avsikt var att göra humanitärt arbete i Syrien. Under de 2,5 månader han vistades i landet besökte han flyktingläger, sjukhus och skolor och delade ut kläder och mat.

De två andra åtalade säger att de först ville kartlägga läget i Syrien och sedan besluta vad de skulle göra. De säger båda att ett av alternativen var att gå med i striden mot regeringsstyrkorna, men förnekar att detta skulle ha varit terroristbrott.

Det är inte straffbart att strida för en legitim part i ett inbördeskrig om man inte begår krigsbrott.

Födda i Finland

De åtalade är alla födda i Finland och har kopplingar till en moské i Helsingfors. Den utpekade gruppledaren är en av de grundande medlemmarna i den förening som driver moskén. De två andra har konverterat till islam i vuxen ålder.

Enligt åklagaren ingick de tre i en grupp vid moskén som radikaliserades 2007-2008. Två av de åtalade sägs ha varit ledande i radikaliseringen.

Enligt åklagaren lärde de ut en extremtolkning av islam, där det är varje muslimsk mans plikt att delta i det heliga kriget.

Gruppen sägs ha ägnat sig åt vapenutbildning och överlevnadsträning samt tittat på avrättningsvideor och planerat en resa till Tjetjenien.

Georgienresa 2012 blev startskottet

Den utpekade gruppledaren och den man som nu vistas i Syrien reste 2012 tillsammans till Georgien. Enligt åklagarens tolkning var avsikten att få vapenträning och knyta kontakter för en senare resa till Syrien.

Enligt den åtalade var det en vandrings- och jaktresa. Männen poserar på bilder från resan med vapen i hand, men de säger själva att det var jaktvapen.

Resan hem från Georgien gick via Turkiet, och därifrån gjorde männen en avstickare för att hälsa på en bekant från Helsingforsmoskén som flyttat till Syrien.

Enligt åklagaren blev detta startskottet för planerna på att resa till Syrien för att strida där. Mannen i Syrien blev enligt åklagaren gruppens kontaktperson.

Rättegången mot de tre männen började på fredagen
Bildtext Rättegången mot de tre männen började på fredagen
Bild: Lehtikuva

Enligt åtalet började gruppen planera Syrienresan vid årsskiftet 2012-2013 och avfärden skedde i juni 2013.

Åklagaren hävdar att kontaktpersonen i Syrien stred för organisationen Katiibat al-Mujahireen (KAM) och att de åtalade planerade att ansluta sig till samma organisation.

Planerna gick enligt åklagaren i stöpet eftersom kontaktpersonen dog innan de åtalade hann fram till Syrien.

De åtalade förnekar att de skulle ha planerat att ansluta sig till KAM. Samtidigt förnekar de också att KAM vid tidpunkten för resan skulle ha varit klassad som en terroristorganisation.

Läs också:
Terroristrättegången börjar i dag - tre finländska Syrienresenärer står åtalade
Terroriståtalad: "Jag ville strida för Syriens förtryckta folk"
Terroriståtalad: "Jag gav ingen militär utbildning till terrorister"
Karaktärsvittne om terroriståtalad: "Han är mot IS, våld och lagbrott"