EU-toppmötet i Göteborg lyfte sociala frågor på agendan - enades om en deklaration
EU har enats om 20 punkter för att förbättra de sociala rättigheterna i Europa.
På toppmötet i Göteborg i fredags godkände EU:s stats- och regeringschefer en deklaration som kallas för den sociala pelaren.
Det handlar om att skapa en mer rättvis och jämlik arbetsmarknad i Europa och utjämna de sociala skillnaderna inom unionen.
Med att betona sociala frågor vill EU lyfta upp den vanliga arbetstagarens rättigheter.
EU-ledarna vill komma åt det missnöje som finns runt om i Europa där mänskor upplever att EU är orättvist, samtidigt som arbetslöshet och ökade klyftor har gett grogrund till populismens framfart.
Vagt formulerade principer
Men de 20 punkter man nu enats om är inte bindande utan snarare vagt formulerade principer. Många länder menar också att sociala frågor inte hör till EU:s kompetens utan bör skötas på nationell nivå.
Förhoppningen är ändå att principerna på lång sikt ska minska skillnaderna mellan olika medlemsländer.
I dag är skillnaderna inom unionen stora. När minimilönen i Bulgarien ligger på 235 euro är den i Luxemburg 1999 euro. Också arbetslöshetsgraden varierar stort, i Tjeckien ligger den på fyra procent medan 24 procent av grekerna går utan jobb.
Statsminister Juha Sipilä (C) deltog inte i det sociala EU-mötet på grund av en anhörigs begravning.
Det var i stället statssekreterare Paula Lehtomäki som representerade Finland.
Sipiläs regering har ändå kritiserats av till exempel fackcentralen FFC för att ha en väldigt passiv hållning vad gäller sociala frågor inom EU. Lehtomäki avvisar kritiken.
- Inte har Finland låg profil, vi har till exempel lyft utbildningsfrågor högt på agendan.
Betonar ekonomisk tillväxt
Lehtomäki säger samtidigt att många av de frågor som diskuteras på mötet är sådana som Finland bra känner till. Regeringen upplever därför att det är viktigare att betona ekonomisk tillväxt.
- Vi vill förbättra den inre marknaden och de redskap som finns att få fart på tillväxten säger Lehtomäki.
På lunchdiskussionen under toppmötet gapade Sipiläs stol tom. Endast regeringschefer fick delta i lunchen, inte deras ersättare.
Statssekreterare Lehtomäki anser ändå att samma frågor som avhandlades på lunchen kommer att diskuteras när EU-ledarna samlas till ett ordinarie toppmöte i december.
- Jag tror inte vi gick miste om något, Sipilä har skickat ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk där Finlands linje återges.
Kommentaren: Har ett litet land som Finland råd att utebli från ett EU-toppmöte?
Statsminister Sipiläs stol gapar tom på toppmötet.