Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Albin Granlund är vårt nyaste fotbollsproffs utomlands: "Det har alltid varit en dröm för mig"

Från 2017
Uppdaterad 18.11.2017 13:41.
Albin Granlund på Finlands första träningar inför VM-kvalmatcherna mot Island och Kosovo.
Bildtext Albin Granlund siktar ännu högre i karriären.
Bild: Yle, Mikael Oivo

I onsdags kom beskedet. Fotbollsspelaren Albin Granlund flyttar till Örebro SK i allsvenskan. Han har skrivit på ett treårigt kontrakt.

Rötterna finns i Pargas. De fyra senaste åren har Granlund spelat med IFK Mariehamn, där han också tog hem det finska ligamästerskapet i fjol. Men nu bär det alltså av utomlands, och det är han glad över.

– Det känns jättebra. Det känns absolut som ett steg uppåt i min karriär. Jag har egentligen alltid drömt att få pröva som fotbollsproffs utomlands.

Granlund och hans agenter har också tidigare hört sig för med klubbar utomlands, men det här är första gången han fått ett konkret kontrakt.

"Som fotbollsspelare är jag redan medelålders"

Granlund är glad såväl över att han fick chansen som att han tog den. För han har redan fyllt 28.

– När man börjar vara lite äldre som jag, så är man bara glad att någon vill ha en. Det finns många yngre som söker sig utomlands. Som fotbollsspelare är jag redan medelålders, skrattar Granlund.

En orsak till att Örebro nu fått upp ögonen för Granlund är säkert det att han fått spela i landslaget, förutom att han varit jämn och spelat på hög nivå i finska ligan.

Albin Granlund, IFK Mariehamn, 2015.
Bildtext "Örebro känns som en passlig större stad, lite som Åbo Jag har aldrig bott i någon större stad, så det blir roligt att flytta dit."
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Under sin tid i IFK Mariehamn var Granlund med om att vinna både liga- och cupguld. Han utsågs också till landets bästa högerback den gångna säsongen.

– Vad jag hört är att de sökte en stabil, defensiv spelare, som dessutom är snabb och uthållig, kan vinna boll och vinna dueller. De sade att de inte har någon sådan spelare just nu.

Själv hoppas Granlund på att få utvecklas och på att få mycket speltid.

– Jag vill få en chans att regelbundet spela på en högre nivå, vilket också skulle vara bra för min landslagskarriär. Nu är steget väldigt långt från den finska ligan till internationella matcher.

Tidiga idoler i Pargas IF

I dag är Granlund noggrann med att utvärdera sig själv och funderar på hur han bäst kunde utvecklas. Han har ingen klar idol som han försöker efterlikna, som det var då han var yngre.

– Det är roligt att det finns så många Piffenspelare som har lyckats och spelat utomlands. Men jag har inget svar på frågan varför det är så många.

Jag har egentligen alltid drömt att få pröva som fotbollsproffs utomlands.

– Till exempel Jonatan Johansson var en av mina största idoler då jag var liten. Han var som bäst just då jag var i den åldern då man behöver idolerna som mest.

Därför var det ett speciellt ögonblick för Granlund då han var i landslaget samtidigt som Johansson var assisterande tränare för laget.

– Det är imponerande med Jonatan som blev en riktig toppspelare som spelade i engelska ligan och massor av matcher i landslaget. Det är klart att jag hoppas kunna gå lika långt som han, men jag är inte riktigt där ännu.

Märk väl vad han säger. Inte ännu.

Diskussion om artikeln