Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hariri tänker återvända till Libanon inom de närmaste dagarna

Från 2017
Uppdaterad 18.11.2017 17:46.
Frankrikes president Emmanuel Macron tog emot Saad Hariri i Elysé-palatset i Paris.
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron tog emot Saad Hariri i Elysé-palatset i Paris.
Bild: AFP / Lehtikuva

Libanons avgående premiärminister Saad al-Hariri kommer att resa tillbaka till Beirut, bekräftade han under en träff med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Macron bjöd in Hariri och hans familj till Frankrike i onsdags, i ett försök att hantera den kris som utlöstes när Hariri meddelade att han avgår för två veckor sedan.

Premiärministern kom med budet om att han avgår medan han befann sig i Saudiarabien, och har inte återvänt till Libanon sedan dess.

- Jag kommer att åka till Beirut inom de närmaste dagarna och delta i självständighetsfirandet. Väl där kommer jag att redogöra för min ståndpunkt efter att ha träffat president Aoun, sade Hariri.

Hariri har motiverat sin avgång med att han befarar att någon kommer att mörda honom.

I Libanon befarar många att Hariri pressas och att det är fråga om ett led i en maktkamp mellan shiadominerade Iran och sunnimonarkin i Saudiarabien.

Kritikerna tror att Saudiarabien vill öka trycket på sin ärkefiende Iran och den shiamuslimska Hizbollahrörelsen, som ingår i Hariris regering.

Hariri förnekar rykten om att han kidnappats

Flera olika källor i Libanon har sagt att Hariris rörelsefrihet har begränsats i Saudiarabien och att han rentav hålls som gisslan.

Också bland andra Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har ifrågasatt Hariris rörelsefrihet, vilket ledde till att Saudiarabien kallade hem sin representation från Berlin.

Under fredagskvällen skrev Saad al-Hariri på Twitter att han var på väg till flygplatsen i Saudiarabiens huvudstad Riyad och lade med en personlig hälsning till den tyska utrikesministern.

- Uppgifterna om att jag skulle hållas gisslan i Saudiarabien och inte tillåtas lämna landet är en lögn. Jag är på väg till flygplatsen, herr Sigmar Gabriel, skrev Hariri.

Hariri och hans fru lämnade ändå Saudiarabien utan sina två yngsta barn, vilket ytterligare har spätt på spekulationerna om att han pressas av Saudiarabien.

Hariri tillåts inte avgå

Libanons president Michel Aoun har inte godkänt Hariris avskedsansökan. Han har förhållit sig positivt till Hariris besök i Frankrike, och sagt att han ser det som en början på slutet av krisen.

- Om Hariri talar i Frankrike, ser jag det som att han talar fritt. Men han måste lämna in sin avskedsansökan i Libanon och han måste stanna här tills vi har bildat en ny regering, sade Aoun inför Hariris besök i Frankrike.

Hariri (i telefon) tillsammans med sin säkerhetspersonal i Paris tidigt på morgonen lördagen den 18 november 2017.
Bildtext Hariri (i telefon) tillsammans med sin säkerhetspersonal i Paris tidigt på morgonen lördagen den 18 november 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Macron har betonat att han inte har erbjudit Hariri exil, utan att det endast handlar om några dagars vistelse. Franska källor uppger att Macron överväger att ordna internationella samtals för att lösa krisen.

Hariri har både saudiskt och libanesiskt medborgarskap. Han har varit Libanons premiärminister i mindre än ett år. Hans far Rafiq al-Hariri mördades i Beirut år 2005, då som landets premiärminister.

Källor: AFP, Reuters

Uppdaterades klockan 14.39 med ny bild och information om att Hariri anslände utan sina yngsta barn.

Diskussion om artikeln