Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Digiträning: Se dina favoritprogram när som helst på nät-tv

Från 2017
Uppdaterad 13.02.2019 13:52.
Titta på nät-tv
Bild: Yle/ Unsplash Franck V

Det blir allt mer populärt att se på tv på internet. Yle Arenan är redan en av Yles huvudkanaler. Man kan se på nät-tv direkt på sin tv, men det förutsätter att man har en rätt ny tv eller lämplig tilläggsutrustning.

Tjänsterna för tv på nätet skiljer sig något från varandra men en sak gäller för alla: man kan se på program via dem när det passar bäst för en själv, till exempel hemma på soffan eller på bussen om man känner för det.

Tv-kanalernas kostnadsfria video on demand-tjänster (förkortat VoD) är Yle Arenan, MTV Katsomo och Ruutu samt FOX Play.

Fungerar också på televisionen

Den som har en helt ny eller så kallad smart-tv har de nyaste apparna installerade färdigt och kan således se på nät-tv enkelt via sin tv.

Äldre televisioner behöver mediaspelare för att visa innehållet. Flera olika producenter tillverkar sådana, de kändaste är Google Chromecast och Apple TV. Mediaspelaren kopplas till tv:n med en HDMI-kabel och innehållet flyttas till rutan från en telefon, surfplatta eller dator. Instruktioner för det finns i den här Digiträningsartikeln.

Bra bildkvalitet och funktionalitet får man med en snabb internetuppkoppling.

Visningstid och landsbegränsningar varierar

Olika program har olika visningstid, som kommer an på upphovsrättsfrågor och överenskommelser. På Yle Arenan kan man till exempel se på vissa program bara i en vecka, medan andra finns i tjänsten tills vidare eller obegränsat länge.

Med ett Yle-konto är Yle Arenans program tillgängliga för finländare som vistas i andra EU-länder.

Nät-tv-tjänsterna har separata appar för mobilapparater. Tv-kanalerna rekommenderar utan undantag att man använder apparna för att se på tjänsternas tv-innehåll.

Läs också: Därför lönar det sig att skaffa ett Yle-konto

Logo för Yle Arenan

Mångsidigt innehåll på Yle Arenan

På Yle Arenan kan du se på program från alla Yles kanaler (TV1, TV2, Yle Teema och Yle Fem) och lyssna på program från radiokanalerna (Yle Vega, Yle X3M, Yle Radio 1, Yle Radio Suomi, YleX, Yle Puhe, Yle Sámi Radio och Yle Klassinen).

Yle Arenan har också webbexklusivt innehåll samt program från Yle Arkivet och podcastar.

Yle Arenan kan användas utan att logga in. Genom att logga in får man däremot tillgång till tilläggstjänster, man kan göra spellistor och få rekommendationer utgående från sådant man sett på förr. Man kan också se vad kontot har sett på förr.

Majoriteten av allt innehåll på Yle Arenan kan ses överallt i världen, till exempel nyhetssändningarna. Vissa program är ändå begränsade för visning bara i Finland. Det kan vara emot kontraktet att visa vissa program utomlands.

Finländare som vistas i andra EU-länder kan se på kanalernas direkta sändningar och videor på Arenan via Yle-kontot. Det här fungerar med Arenans applikation för Ios och Android och förutsätter att ens hemort är i Finland.

På en dator använder man Yle Arenan via browsern, men på andra apparater använder man en app. Tv-appen kan antingen vara färdigt installerad, eller så får man installera den själv på sin tv.

Ruutu.fi logo

Ruutu - reklam eller månadsavgift

Till Ruutu-tjänsten hör program från kanalerna Nelonen, Jim, Liv och Hero. Ruutu består av två olika tjänster: dels reklamfinanserade Ruutu som är gratis för användaren, dels Ruutu+ där man kan se på innehållet utan reklamer mot en månadsavgift.

I Ruutu+ finns programmen en längre tid. Program dyker också upp i Ruutu+ innan de visas i tv.

Har man en Sanoma-inloggning kan man logga in med den till Ruutu. Då skapar man samtidigt också ett Sanoma-konto åt sig. Man behöver alltså inte logga in, men gör man det kan man bland annat fortsätta se på ett program där man senast slutade och göra spellistor.

Också Ruutu inför ger rekommendationer på basis av sådant användaren tidigare har sett.

mtv.fi-palvelun logo

MTV Katsomo är nu Mtv

MTV Katsomo bytte namn till enbart Mtv i november 2018. Förändringen kräver inget av användaren, användarnamnen och lösenorden är oförändrade.

Program från kanalerna MTV3, Sub och AVA har förts över till betaltjänsten C More, men majoriteten av kanalernas program kan ses också på Mtv.

Mtv kräver att man loggar in för att se på de allra flesta programmen. Inloggningen liksom tjänsten i övrigt är gratis, allt betalinnehåll finns hos C More.

FOXplay palvelun logo

FOX Play är en nät-tv-nyhet

FOX Play är Fox Entertainment Groups videotjänst med innehåll från kanalen FOX. Det är inte nödvändigt att registrera sig, men skapar man ett användarkonto får man i bruk vissa extrafunktioner.

Också här kan inloggade skapa spellistor och återuppta program, samt få rekommendationer på program. Tjänsten har dessutom barnlås som kräver PIN-kod och begränsar program enligt åldersgräns. (För filmer gäller dock de amerikanska åldersgränserna.)

FOX Play fungerar på datorns browser eller på Android- eller IOS-apparater.

Fyra tjänster - teknisk information och kanalernas anvisningar

Uppdaterad 7.2.2019 med ny information om att se på Yle Arenan utomlands. 13.2.2019: Informationen om Mtv uppdaterad att motsvara nuläget (förändringen från MTV Katsomo).

Ursprungsartikeln av Joni Nieminen på Yle.fi/oppiminen.

Diskussion om artikeln