Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hårda orden från rysk OS-bas: ”Rodtjenkov borde skjutas”

Från 2017
Alexander Legkov.
Bildtext Alexander Legkov ledde Ryssland till en femmilstrippel i hemma-OS 2014.
Bild: All Over Press

Leonid Tyagatjev är inte nådig när han bedömer visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov. ”Han borde skjutas för att han har ljugit”, säger Rysslands olympiska kommittés förre ordförande.

Kontroverserna kring den ryska dopningen fortsätter. Tonläget är högt – och nu kommer ett sällsynt hårt uttalande från ryskt håll.

Leonid Tyagatjev, som ledde Rysslands olympiska kommitté mellan 2001 och 2010 och fortfarande är hedersordförande, säger så här om Grigorij Rodtjenkov i en intervju med rysk radio enligt The Guardian.

– Rodtjenkov borde skjutas för att han har ljugit. Precis som Stalin skulle ha gjort.

I dokumentären ”Ikaros” berättade Rodtjenkov om hur den ryska dopningen har fungerat. Han gav specifika detaljer om hur det ryska dopningslabbet vid OS i Sotji 2014, som Rodtjenkov själv ledde, manipulerade ryska idrottares dopningsprover.

Leonid Tyagatjev.
Bildtext Leonid Tyagatjev.
Bild: All Over Press

Pratar om OS-bojkott

Rodtjenkov har flytt landet och betraktas numera som en visselblåsare i sitt hemland.

Följderna för rysk längdåkning har blivit kännbara. Sex ryska åkare – bland annat Alexander Legkov, femmilsmästare i Sotji – är avstängda på livstid från OS-deltagande av den internationella olympiska kommittén IOK.

Nyligen meddelade även internationella antidopningsbyrån Wada att man inte erkänner Rysslands antidopningsbyrå Rusada.

Tyagatjev tycker att Ryssland har bevisat att den är ren. Enligt honom borde landet helt enkelt bojkotta vinterns OS i Sydkorea om IOK sätter för tuffa krav.

– Vi är tillräckligt starkt som land och vi har visat världen hur duktiga vi är i sport. Om man försöker förolämpa oss utan anledning behöver vi inte OS. Vi kommer inte att be på våra bara knän.

Diskussion om artikeln