Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han arrangerar futsalturnering i sin brors minne – lockar fler deltagare än någonsin

Från 2017
Tomislav Krstevski organiserar futsal-turnering.
Bildtext Tomislav Krstevski organiserar futsal-turnering till minnet av sin bror.
Bild: Pontus Nyqvist

När Tomislav Krstevskis lillebror Damjan dog i en trafikolycka vintern 2009 ville Tomislav hedra sin brors minne på något sätt. Eftersom han själv har spelat futsal i många år, beslöt han sig för att ordna en futsalturnering.

– Damjan omkom på vintern och därför blev det naturligt att välja en sportgren som spelas inomhus, vi ville ha turneringen vid årstiden då Damjan dog, säger Tomislav Krstevksi som är en av turneringens huvudarragörer.

När Tomislav Krstevski första gången arrangerade turneringen år 2009 anmälde sig åtta lag, i år är siffran uppe i femton. Turneringen har blivit allt populärare genom åren.

– Turneringen pågår under två dagar och nu är det också möjligt för tjejer att anmäla sig. Tidigare var det endast killar som spelade.

Tjejerna och killarna spelar ändå inte mot varandra utan de är uppdelade i skilda grupper. Tack vare sociala medier har också människor som bor utanför Österbotten fått vetskap om turneringen.

Påminner om fotboll

Futsal påminner om fotboll men spelas inomhus på en mindre plan och med delvis andra regler. Därför är futsal också känt som inomhusfotboll.

Lagen som anmäler sig till futsalturneringen kommer från olika håll i landet. Förutom Österbotten deltar spelare från till exempel Helsingfors och Åbo. Det är framför allt äldre futsal- och fotbollsspelare som medverkar i turneringen.

– Människor kommer inte endast för turneringen utan för gemenskapen. Turneringen för människor samman och det är mycket känslor inblandade, säger Tomislav Krstevski.

Tomislav Krstevski organiserar futsal-turnering.
Bildtext Till nästa år utlovar Tomislav Krstevski något extra, då har det gått tio år sedan broderns död.
Bild: Pontus Nyqvist

I takt med att deltagarintresset ökat har Krstevksi haft planer på att utvidga turneringen, men det är dyrt att hyra lokaler och anställa domare och annan personal. Dessutom är det svårt att hitta inomhushallar där det går att spela futsal i Vasa.

– Men nästa år blir det 10-års jubileum. Månne vi inte hittar på något till det.

Futsalturneringen ordnas under sista veckoslutet i November i Roller Center och på Vamia. Mer information finns på Facebook: Damjan Futsal Tournament 2017.

Den här artikeln är skriven av Pontus Nyqvist. Texten är en del av ett övningsarbete i radiojournalistik som medieettor vid Åbo Akademi i Vasa utfört på Yle Österbotten.