Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skada, diskning, decimerat lag – eländig start för backhopparna

Från 2017
Uppdaterad 18.11.2017 19:37.
Janne Ahonen.
Bildtext Janne Ahonen nådde inte speciellt långt i lagtävlingen.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Det blev en riktig mardrömsstart på världscupen för Finlands backhoppare. Två fick aldrig hoppa – två gjorde tama insatser.

Tongångarna inför världscupsäsongen i backhoppning var optimistisk i det finländska lägret. Janne Ahonen pratade om nya vindar i laget.

När OS-vintern väl drog igång i polska Wisla blåste det motvind. Redan i går kom en första motgång när Ville Larinto skadade sitt knä i ett nedslag efter ett hopp.

– Hans vänstra knä ryckte till då han landade. Samma knä har opererats tidigare så läkaren bedömde att det hade varit en alltför stor risk att låta honom hoppa igen. Vi har ingen diagnos just nu, han ska genomgå noggrannare undersökningar i Finland på måndag, säger förbundskaptenen Andreas Mitter till FNB.

Det ledde till att Finland inte ens hade fyra hoppare att skicka ut till lagtävlingen. Med tre hoppare tillgängliga var man borta från avancemang till andra omgången före tävlingsstart.

Alamommos dräkt underkänd

I själva tävlingen fortsatte motgångarna. Janne Ahonen nådde bara 111 meter och var en av de sämsta hopparna i sin runda.

Tävlingens näste finländare kom inte ens ut på bommen. Andreas Alamommos dräkt var regelvidrig och han diskades.

Antti Aalto fullbordade den blåvita mardrömmen med att dimpa ner på 110,5 meter i sitt hopp. Finland hade bara Kazakstan efter sig. De hade också bara tre hoppare till sitt förfogande och fick en diskad.

Norge vann lagbacken före Polen och Österrike som delade på andraplatsen.

Världscuphelgen i Polen fortsätter i morgon med individuell tävling. Ahonen, Alamommo och Aalto tävlar då.

Diskussion om artikeln