Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niskanen starkare än Mononen – "Jag bestämde mig för att försöka avgöra först på slutet"

Från 2017
Uppdaterad 19.11.2017 14:41.
Kerttu Niskanen i målområdet.
Bildtext Kerttu Niskanen i målområdet.
Bild: Lehtikuva / Jouni Porsanger

I damernas jaktstart delades medaljerna ut på målrakan. Kerttu Niskanen besegrade Laura Mononen i guldstriden och Anne Kyllönen lade vantarna på bronset. 19-åriga Eveliina Piippo var ändå den som imponerade mest på Yles referent Jussi Eskola. Den här unga damen hör vi ännu om, sade han.

I söndagens längdskidåkningslopp i finska cupen startade Laura Mononen med ett sju sekunder stort försprång till Kerttu Niskanen. Det var ändå uppätet redan under den tredje kilometern.

Toppduon var i en klass för sig. Niskanen försökte på slutet skaka av sig Mononen utan att lyckas. Mononens seghet gav ändå inte resultat, utan hon fick se sig besegrad med en tiondels marginal.

– Jag gissade att Niskanen skulle försöka sticka iväg på slutet. Jag vågade inte köra för hårt före det för att vara kapabel att svara. Den sista kurvan var dålig, jag borde ha varit aggressivare där, sade Mononen i tv-intervjun.

"Det kändes lätt"

Niskanen hade taktiken klar för sig inför loppet.

– Det kändes lätt. Jag sade före loppet att jag försöker ta in Lauras försprång direkt. Jag lyckades, men det var inte så lätt som jag kanske hade trott. Bakom Laura ville jag sedan pusta ut lite. Jag bestämde mig för att försöka avgöra först på slutet, sade Niskanen.

Redan halvvägs stod det klart att tre damer var anmälda till bronsstriden. Då hade Riitta-Liisa Roponen fått tag på duon Aino-Kaisa Saarinen – Anne Kyllönen.

Även där avgjordes det hela på upploppet. Spurtstarka Anne Kyllönen var bäst där, 1,1 sekunder före fyran Roponen och 1,7 sekunder före femman Saarinen.

– Jag litade på min spurtförmåga, erkände Kyllönen.

Piippo stark

Eveliina Piippo kom i mål som sexa och hon imponerade på tv-referenten Jussi Eskola.

– Den här unga damen hör vi ännu om, sade Eskola om 19-åringen.

Efter loppet åkte Piippo på ett 30 sekunders straff på grund av tjuvstart.

Piippo som var 17:e i lördags startade 70 sekunder efter Mononen, men var i spåret var snabbare än toppduon. Hon kom i mål 1.01,2 efter segrande Niskanen.

Resultat, damernas jaktstart (9 km):

1. Kerttu Niskanen (Vieremän Koitto) 23.18,6
2. Laura Mononen (Hämeenlinnan Hiihtoseura) +0,1
3. Anne Kyllönen (Kainuun Hiihtoseura) +20,0
4. Riitta-Liisa Roponen (Oulun Hiihtoseura) +21,1
5. Aino-Kaisa Saarinen (Lempäälän Kisa) +21,7

18. Julia Häger (IF Minken) +2.44,7
21. Jennifer Antell (IF Femman) +2.45,6
43. Maarit Korpi (IF Åsarna) +7.04,7
44. Anna-Kajsa Lall (IF Femman) +7.52,5