Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nygammal president kommer igen i Chile - två personer turas om att inneha posten

Från 2017
Chiles tidigare president, presidentkandidaten Sebastián Piñera tillsammans med sin hustru  Cecilia Morel under ett valmöte den 14 november 2017.
Bildtext Presidentkandidaten Sebastián Piñera tillsammans med sin hustru Cecilia Morel under ett valmöte den 14 november 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Chiles näste president heter sannolikt Sebastián Piñera - igen. Miljardären styrde landet 2010-2014, och nu är han favorittippad i valet i dag.

En ekonomi på dekis och slitningar inom den styrande vänster-mittenkoalitionen har banat väg för en återkomst för högerpolitikern Sebastián Piñera, som inte var särskilt populär när han lämnade över till Michelle Bachelet för fyra år sedan.

Han hade då i sin tur tagit över från henne efter valet 2009. Vinner Piñera igen kommer de två ledarna alltså att ha turats om att styra landet sedan 2006.

Chiles president Michelle Bachelet vid Apec-toppmötet i Vietnam den 11 november 2017.
Bildtext Chiles president Michelle Bachelet
Bild: EPA-EFE/WALLACE WOON

- Folk gillar egentligen inte Piñera men ser det som ett resonemangsäktenskap, säger forskaren Patricio Navia vid New York University till AP.

Dubbelt stöd

67-åringen är näringslivets favorit och han går till val med löften om en investeringsplan som ska vända den ekonomiska utvecklingen.

2016 föll tillväxten i landet till 1,6 procent, den lägsta nivån på sju år.
Den största förklaringen är ett ras för priset på koppar. Chile är världens största kopparproducent och metallen står för halva landets export.

Den sittande regeringen har infört gratis utbildning, aborträtt, och genomfört stora omläggningar av både skatte- och arbetsmarknadssektorerna - men har ändå inte levt upp till förväntningarna. Michelle Bachelets son har dessutom varit inblandad i en korruptionsskandal.

I opinionsundersökningarna har Piñera en övertygande ledning med stöd från omkring 35 procent av väljarna. Hans främste motståndare, socialisten Alejandro Guillier, landar på knappt hälften av det.

- Piñera drar nytta av kraven på förändring, säger Maria Luisa Puig vid analysinstitutet Eurasia till AFP.

Stannar hemma

Men det är sofflocket som tros bli valet för många chilenare i dag. Valdeltagandet spås bli så lågt som 40-60 procent, när även ledamöter till senaten och kongressens underhus ska väljas.

Den chilenska presidentkandidaten Sebastián Piñera i Santiago den 16 november 2017.
Bildtext Sebastián Piñera under kampanjavslutningen i Santiago

Ett lågt valdeltagande anses gynna Piñera, men högst troligt kommer det ändå att krävas en andra valomgång, som i så fall hålls om en månad, den 17 december.

Vinner han följer Chile i spåren av andra latinamerikanska länder, som Argentina, Peru och Brasilien, som de senaste åren svängt till höger efter den vänstervåg som präglade kontinenten efter millennieskiftet.

Sebastián Piñera är den enda högerpolitiker som varit president i Chile sedan Pinochet störtades och demokratin återinfördes 1990.

Text: FNB-TT-Jenny Petersson

Diskussion om artikeln