Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska skidbasen: ”Ingen organisation tål ett dopningsfall”

Från 2017
Erik Röste, Martin Johnsrud Sundby.
Bildtext Erik Röste har haft en del att förklara det senaste året. Här sitter det norska skidförbundets ordförande tillsammans med Martin Johnsrud Sundby.
Bild: EPA

En ny längdåkningssäsong ska starta, men fjolårets dopningsfall jagar fortfarande Norge. ”Vi kunde ha skött hanteringen bättre”, säger förbundets ordförande Erik Röste till VG.

Först fick Martin Johnsrud Sundby en kortare avstängning efter att ha brutit mot reglerna för användning av astmamedicin sommaren 2016. Då gungade det till i norsk längdåkning.

Några månader senare kom jordbävningen. Therese Johaug hade testat positivt för den anabola steroiden clostebol.

Efter det följde en långdans i ärendet som pågick ända till augusti. Då förlängdes Johaugs straff av idrottens skiljedomstol Cas, vilket innebär att stjärnan inte får tävla i OS i Sydkorea i februari.

Norsk längdåkning har tvingats hantera två olika fall av dopning – samtidigt som man har bollat med diskussionen om användningen av astmamedicin. Den massmediala bevakningen har tärt på det norska förbundet.

– Vi hade inte en organisation som var beredd på att hantera en så omfattande sak när det blev massivt tryck medialt. Vi kunde ha skött hanteringen bättre, säger ordföranden Erik Röste i en intervju med VG.

Therese Johaug.
Bildtext Therese Johaug är avstängd och får inte tävla i vinter.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Bygger hinder för att undvika nya fall

Tonläget runt Norge är fortfarande rätt högt. Dopningsfallen har jagat – och jagar – världens dominant i skidspåren.

Enligt Röste har man byggt barriärer för att det här inte ska upprepas.

– Man kan aldrig gardera sig för att saker inte kan ske igen, men vi vill se till att det ska vara hinder för att det ska upprepas.

VG: Men under de fem närmaste åren – tål ni ett dopningsfall till?

– I utgångsläget finns det ingen organisation som tål ett dopningsfall.

"Northug har berikat sporten"

Röste är också fascinerad över intresset som finns runt framför allt Petter Northug. Northug hade en medioker fjolårssäsong och har varit förkyld på sistone.

Det är inte ens säkert om han får en plats i det norska laget och står på startlinjen när världscupen startar i Ruka.

– Engagemanget är fantastiskt. Petter har varit, och är, en viktig idrottare. Han har berikat sporten. Jag önskar inget annat än att han kan åka fort igen. Jag är lika spänd som alla andra, säger Röste till VG.