Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Det blir en andra omgång i Chiles presidentval

Från 2017
De chilenska presidentkandidaterna Sebastián Piñera (till vänster) och Alejandro Guillier som möts i en andra omgång den 17 december.
Bildtext De chilenska presidentkandidaterna Sebastián Piñera (till vänster) och Alejandro Guillier som möts i en andra omgång den 17 december.
Bild: AFP / Lehtikuva

Högerpolitikern och miljardären Sebastián Piñera kommer att möta socialisten Alejandro Guillier i en andra omgång i det chilenska presidentvalet den 17 december. Piñeras seger ser inte längre lika säker ut som tidigare.

Ingen av kandidaterna i söndagens presidentval i Chile lyckades få 50 procent av rösterna och det måste hållas en andra omgång.

När över 90 procent av rösterna var räknade hade förhandsfavoriten, högerns Sebastián Piñera fått 36,6 procent av rösterna.

Hans huvudmotståndare, den före detta tv-journalisten Alejandro Guillier hade fått 22,7 procent - bara två procentenheter mer än Beatrize Sánchez som kandiderade för en allians som ligger längre ut på vänsterkanten.

Den andra omgången kan bli mer spännande än väntat

Kandidater både på den yttersta vänster- och yttersta högerkanten klarade sig bättre i presidentvalets första omgång än väntat.

Sebastián Piñera som representerar det konservativa partiet Renovación Nacional fick färre röster än vad opinionsmätningar hade förutspått.

Sebastián Piñera med sin hustru Cecilia Morel i en vallokal i Santiago på söndagen.
Bildtext Sebastián Piñera med sin hustru Cecilia Morel i en vallokal i Santiago på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Piñera var Chiles president från mars 2010, då han efterträdde vänsterns Michelle Bachelet. I mars 2014 gjorde Bachelet comeback på presidentposten.

Om Piñeras rival Alejandro Guillier lyckas locka till sig dem som röstade för Sánchez i den första omgången, så kan den chilenska presidentfinalen den 17 december bli spännande.

Alejandro Guillier under söndagens valvaka.
Bildtext Alejandro Guillier under söndagens valvaka.
Bild: EPA-EFE/ESTEBAN GARAY

Ekonomin i Chile har gått i stå och Bachelets mitten-vänsterkoalition har plågats av slitningar.

Affärsmannen Piñera är näringslivets favorit och har lovat en investeringsplan som ska vända den ekonomiska utvecklingen.

Guiller, i sin tur har lovat fortsätta med de reformer inom utbildningen, arbetslivet och skattepolitiken som Bachelet har inlett.

Källor: AFP, Reuters