Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hemliga förhandlingar med batterifabrik i Karleby

Från 2017
Uppdaterad 20.11.2017 10:41.
LITIUM_GEOLOOGI / LITIUM GEOLOG
Bildtext Arkivbild från Keliber.
Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST

Både Karleby stad och gruvbolaget Keliber har förhandlat med batteritillverkaren Northvolt. Men vad man diskuterat vill ingen kommentera.

I samband med beslutet om att bygga batterifabrik i Skellefteå har Northvolt fört diskussioner med både Karleby stad och gruvbolaget Keliber. Northvolt har besökt Karleby åtminstone två gånger den senaste tiden.

- Staden har haft en separat träff med Northvolt, men vad vi diskuterat vill jag inte gå in på. Det finns ett bolag med i bilden som har sina egna tankar om samarbete, säger utvecklingsdirektör Jonne Sandberg.

Lika förtegen är Kelibers vd Pertti Lamberg. Lamberg bekräftar att Keliber och Northvolt har förhandlat med varandra.

- Ja, vi har träffats, det kan jag bekräfta. Men tyvärr kan jag inte riktigt ge dig några kommentarer i det här skedet, säger Lamberg.

Kelibers vd Pertti Lamberg.
Bildtext Pertti Lamberg.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Senaste forskningen presenterades i Karleby

För två veckor sedan var Northvolt på plats i Karleby. Bolagets representant deltog som talare i konferensen Nordic Battery Conference som i år hölls i Karleby.

Konferensen samlade drygt 100 experter inom batterikemi. På konferensen presenterades den senaste forskningen inom batteriteknologi, materialutveckling och råvaror.

Att Northvolt är av stort intresse för Karleby är ändå ingen hemlighet.

- Vi är etta i landet när det gäller batteriforskning och batterikemikalier. Det är egentligen bara här det lönar sig att satsa, säger Sandberg.

Att batterifabriken placeras i Skellefteå spelar ändå ingen roll säger Sandberg.

- För oss spelar det ingen roll om det är Skellefteå eller Vasa. För oss är det nästan närmare till Skellefteå, säger Sandberg.

LITIUM_PORASYDÄN / LITIUM BORRKÄRNA
Bildtext Keliber satsar på att vara den första bolaget att producera litium i Europa.
Bild: YLE / EVERT RÖNNQVIST

Kemi är Karlebys styrka

Det finns flera steg i processen från det att litiumet tas upp ur marken tills det kan placeras i ett bilbatteri.

- Början av den kedjan är starkt kopplad till kemi och kemisk industri. Och där har vi vår stora styrka, vi är bäst på det i hela Finland och det kommer vi att fokusera på, säger Sandberg.

Sandberg säger att Keliber är av stor betydelse för utvecklingen av batteriindustrin.

- Det har en stor betydelse för oss om Keliber kommer igång och lyckas, på sätt och vis är det avgörande när det gäller batterikemi och batteriindustrin. Det här är ett spår vi kör på, säger Sandberg.

Jonne Sandberg.
Bildtext Jonne Sandberg.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Vill vara först i Europa

I dag finns det en handfull litiumbatterifabriker i Europa och ungefär lika många är under planering. Northvolt är det enda bolaget som hittills beslutat sig för att etablera sig i Norden.

Pertti Lamberg på Keliber säger att det är av stor vikt för bolaget att kunder ligger relativt nära geografiskt. Åtminstone i Europa och inte i Kina.

- Det här är jättebra nyheter för oss. Det behövs litium i Europa och vårt projekt har kommit längst.

Trots att det finns områden med fyndigheter i Europa så utvinns det inget litium, utom i mycket liten skala för glasproduktion i Spanien.

- Vi ska vara det första bolaget som producerar litium i Europa, säger Pertti Lamberg.

För närvarande slutför Keliber sina provborrningar och tekniska studier. Nästa år planerar bolaget byggstart för sina anläggningar.

Då behöver Keliber 200 miljoner euro.

Diskussion om artikeln