Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Strömsös söta julpudding

Från 2017
Uppdaterad 26.11.2017 20:14.
Söta puddingen på ett fat med frysta vinbär
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med ostar och en stor kanna hett te. Fullproppad med marinerad, torkad frukt står sig den här söta kakan länge.

Torkade aprikoser och sultanrussin i ett kök
Bild: Yle/Minna Mäkelä

Ingredienser till ca 15 pers

Marinerad frukt

  • 350 g sultanrussin
  • 150 g torkade fikon
  • 100 g torkade aprikoser
  • 100 ml konjak
  • 50 ml sherry

Puddingsmet

  • 40 g smör
  • 200 g muscovadosocker
  • 250 g ljust bröd
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 msk pepparkakskryddor
  • 125 g kanderade skal
  • 50 g ingefära i sirap
  • 2 inhemska äpplen
  • 2 ekologiska apelsiner, saft och skal
  • 6 st ägg, vispade
  • 350 g vinbär för dekoration

Gör så här

  1. Blanda all torkad, grovhackad frukt med konjak och sherry och låt marinera över natten.
  2. Smörj in en värmebeständig, ca 2 liter stor, bunke med lock med ett tjockt lager rumsvarmt smör, även locket.
  3. Blanda torra ingredienser och skal av apelsinerna i en stor bunke.
  4. Blanda sedan ner lättvispat ägg, rivet äpple, apelsinsaft, finhackad ingefära i sirap och marinerad frukt, marinad samt kanderade skal.
  5. Pressa smeten i den smörade formen, täck med lock och aluminiumfolie för säkerhets skull. Säkra gärna med snöre.
  6. Baka i vattenbad, nedsänkt till minst hälften av bunken i ca. 4,5 h i kastrull eller ugn 110c.
  7. Lyft försiktigt bunken ur vattnet.
  8. Låt puddingen stå svalt och mörkt 1h för att sätta sig.
  9. Stjälp upp på fat.
  10. Dekorera med kvistar av vinbär och servera gärna med te, goda ostar och färsk frukt.

Flambering

Julpuddingen kan med fördel flamberas, för extra smak och saftighet.

Blanda ½ dl calvados och ½ dl vodka. Värm upp vätskan, tänd i kastrullen och ös några skedar av den brinnande vätskan över kakan vid servering.

Mer om receptet

  • Gör gärna ett handtag av snöret runt formen så är det lättare att lyfta ur bunken ur vattenbadet utan att bränna sej.
  • Kakan står sig länge. Inför servering vid senare tillfälle täcks bunken med lock och aluminiumfolie igen och ångbakas på nytt i ett par timmar.
  • Frukt som passar till puddingen: fikon, vindruvor, päron.
  • Ostar som passar till puddingen: Brieost, blåmögelost, lagrad gruyere, getost.
Strömsös söta pudding i köket
Bild: Yle/Minna Mäkelä