Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jakobackamannen dör nästan tio år före sina gelikar i de rikaste stadsdelarna

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 15:51.
Jakobacka köpcenter
Bildtext Livet är inte långt i Jakobacka.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

De största skillnaderna mellan den förväntade livslängden hos män finns i Helsingfors. Skillnaden kan vara nästan ett helt decennium om man jämför de rika stadsdelarna med de fattiga.

Harri Oksa är en infödd Jakobackabo. Han är 26 år gammal och dricker varje dag.

- Det skulle vara bra om man kom vidare i livet och fick annat till stånd än bara att konsumera alkohol, säger Harri på närkrogen med ölstopet i högsta hugg.

Kari Oksa bor i Jakobacka
Bildtext Harri Oksa kan leva tio år kortare än sina gelikar i de rikare stadsdelarna.
Bild: YLE / Kari Ahotupa

Tio år längre liv i Ulrikasborg

Klockan är elva på förmiddagen en måndag. Krogen är redan full av män som läser tidningar, dricker öl och spelar på de olika elektroniska spelen.

Den förväntade livslängden för Harri Oksa är 73 år. I Ulrikasborg förväntas hans manliga motsvarighet leva till 83 år.

- Arbetslösheten är definitivt en orsak till det här. Om du inte har utbildning och jobb så blir du utstött säger Harri. Droger, våld och sprit är ständigt närvarande i de ungas liv, fortsätter han.

Kvinna promenerar/motionerar nära eira stranden på sommaren.
Bildtext I Eira förväntas männen leva i medeltal i 83 år.
Bild: Yle/Lucia Catani

Tobak och alkohol fortfarande de främsta dödsorsakerna

- Skillnaderna mellan de olika stadsdelarna är märkbara, säger forskare Netta Mäki på Helsingfors stad.

I undersökningen, som är sammanfattad av Helsingfors stad, kommer det tydligt fram att de mindre bemedlade samlas i vissa stadsdelar medan de som har det bättre bor i andra stadsdelar. Därför blir skillnaderna så stora.

Det är sjukdomar som är relaterade till tobaksrökning och alkoholkonsumtion som är de största dödsorsakerna. Om man tittar på cancerfall på grund av rökning är de trefallt vanligare i Jakobacka än i Ulrikasborg.

I Eira är livet annorlunda

Samtidigt som stopen fylls och töms i Jakobacka är Eirabon Tarja Pääkkönen ute och rastar sina vinthundar i parken i sina hemknutar.

Nu rör vi oss i huvudstadens rikaste områden. Pääkkönen själv har inte funderat över stadsdelarnas skillnader så mycket.

- Jag hoppas det här inte är något som är bestående och att beslutsfattarna på allvar tar tag i saken. Så stora skillnader mellan den förväntade livslängden i dagens Finland får det inte finnas, säger Tarja Pääkkönen.

"Pengar är inte avgörande"

Orsakerna till att det är så stora skillnader mellan de olika stadsdelarna tror Pääkkönen att är många. Men pengar är enligt henne inte avgörande.

- Generna och livsvanorna spelar nog säkert största rollerna, tror Pääkkönen. Vi bär alla ansvar för vår hälsa. Jag ser det som så, att det finns två saker man inte kan köpa för pengar. Den enda är hälsan, den andra är tid. Vi måste använda bägge smart, ler Tarja Pääkkönen.

Artikeln har uppdaterats med att Kari Oksa egentligen heter Harri och att undersökningen som nämns är sammanfattad av Helsingfors stad.

Ursprunglig artikel av Elina Jämsä och Eetu Pietarinen