Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Restvirke blir skärbräda med kokosdoft

Från 2017
Strömsö inslag: Skärbräda i trä - Spela upp på Arenan

Det är förnuftigare och skojigare att använda restvirke till skärbrädor än att bränna upp det.

Bränna kan man göra när skärbrädan är gammal och obrukbar. Men innan den dagen kommer kan man återanvända trälister och ha nytta av en skärbräda.

Den här skärbrädan är gjord i tallvirke. Den är ihoplimmad av lister och ribbor och har en mycket slittålig yta.

Du behöver trälister av samma bredd. Du kan göra av ett träslag eller av flera.

Så här snickrar du en skärbräda:

  1. Limma ihop listerna till en skiva.
  2. Såga skivan i jämnbreda lister.
  3. Limma ihop listerna så att ändträet är uppåt.
  4. Sandpappra skärytan. Såga och slipa kanterna.
  5. Ytbehandla.

Ytbehandla med kokosolja

Det finns många alternativ för ytbehandling. Många menar att matolja härsknar och det gör den säkert på sikt men jag har ofta använt rapsolja och tyckt att det fungerat ganska bra. Kallpressad linolja är ett annat alternativ.

Ibland rekommenderas paraffinolja. Den härsknar inte och färgar inte träet. Men den är nog för mycket av petroleumprodukt för min smak.

De senaste skärbrädorna jag gjort har jag ytbehandlat med ekologisk kokosolja. Det ser ut att fungerar bra. Kokosolja är den olja som löper minst risk att härskna och dessutom doftar den gott.

Om man värmer upp kokosoljan en stund i mikron sugs den in bättre i brädan.

Sköt om din skärbräda

För att en skärbräda av trä skall hållas fräsch länge skall den tvättas med varmvatten och diskmedel genast efter användning. Låt den aldrig ligga i vatten. Spola heller aldrig med onödigt mycket vatten.

Mellanrengöringar kan man göra med vinäger eller ättika. Spraya på och torka av med hushållspapper. Ättika och vinäger har bra desinficerande egenskaper och är helt giftfria.

Ett annat sätt att döda bakterier i skärbrädan är att strö på grovsalt. Gnugga in saltet i brädan med en borste. Låt brädan ligga en stund och skölj sedan med vatten.

Det är bra att ha flera skärbräden som man kan växla mellan. Det är också viktigt att skärbrädorna förvaras torrt eftersom de patogena bakterierna inte överlever utan fukt.

Diskussion om artikeln