Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Concordias vd Jarl Sundqvist: Tillsammans ska vi försöka få så många russin som möjligt ur Northvolt-kakan

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 20:03.
Jarl Sundqvist är vd på näringslivscentralen Concordia i Jakobstad
Bildtext Näringslivscentralen Concordias vd, Jarl Sundqvist.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Batterifabriken Northvolt i Skellefteå kan ge näringslivet i Jakobstadregionen en skjuts framåt. Nu ska det redas ut hur företagen i Jakobstad kan bli en del av mångmiljardprojektet.

Utvecklingsbolaget Concordia ska nu utreda möjligheterna för näringslivet i Jakobstadsregionen att ta del av det mångmiljardprojekt som planeras till Skellefteå när batterifabriken Northvolt kommer ur startgropen.

Många frågor är ännu öppna kring ett eventuellt samarbete men vd Jarl Sundqvist vid Concordia räknar med att man är klokare kring midsommar nästa år.

Samarbetsnämnden gav Concordia uppdrag

Skellefteå kommun har närmat sig Jakobstadsregionen med samarbetstankar kring Northvolts eteblering i Skellefteå.

Projektet är fullt utbyggt kostnadsberäknat till fyra miljarder euro och det behövs därför ett samarbete långt utanför Skellefteå för att ro projektet i hamn.

Den kommunala samarbetsnämnden i Pedersörenejden leds under 2018 av Nykarleby och nämnden hade möte på måndagen.

- Det är definitivt intressant och vi gav Concordia i uppdrag att utreda förutsättningarna för företagen i regionen att medverka på olika sätt i projektet, säger stadsdirektör Gösta Willman i Nykarleby.

- Det blir en mässa i Skellefteå i mitten på januari och det är möjligt att vi åker dit ett större gäng om det hinner konkretiseras lite mera före det.

Stor projekterfarenhet i Jakobstadsregionen

Concordia följer enligt vd Jarl Sundqvist väldigt noga med utvecklingen i Skellefteå men Northvolts etableringsbeslut är ännu så pass färskt att det inte går att säga något konkret om samarbetsmöjligheter.

Sundqvist räknar med att det tar till midsommar nästa år innan man har en klarare bild av läget och de möjligheter som finns för företagen.

- Det kan man säga att näringslivet i Jakobstadsregionen har en stor vana och mycket kompetens när det gäller att förverkliga och offerera stora projekt, säger Jarl Sundqvist.

- Tillsammans skall vi försöka få så många russin som möjligt ur Northvolt-bullen.

Diskussion om artikeln