Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisaunga är mest marginaliserade i Östnyland - dåligt med utbildning och bussar kan vara orsakerna

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 08:50.
Tre ungdomar går på asfalterad väg.
Bild: Mostphotos

Ungdomarna i Lovisa är mera marginaliserade än de i Sibbo och Borgå. Det här visar statistik som Helsingin Sanomat tagit fram och analyserat.

Helsingin Sanomat har undersökt på vilka orter i Finland ungdomar är utstötta, eller löper mest risk för att bli utstötta.

I våra östnyländska kommuner löper Sibboungdomarna minst risk att bli marginaliserade, medan Lovisaungdomarna löper störst risk.

Ungdomarna i Borgå kommer där i mellan, men faktum är att det också i Borgå finns fler marginaliserade än det finns i landets kommuner i medeltal.

Sibbo (där de unga enligt statistiken löper mindre risk att marginaliseras) är nära Helsingfors och har bra bussförbindelse till Helsingfors.

Dåliga bussförbindelser tär på motivationen

I Lovisa faller 12,3 % av 17-24 åringarna utanför utbildningssystemet.

Jaana Iivonen, servicechef inom tjänster för barn och unga i Lovisa, tror att det beror på få möjligheter att utbilda sig.

- I Lovisa finns två gymnasier och en yrkesskola med tre linjer.
Vill du göra något annat ska du åka antingen till Kotka eller till Borgå. Du ska vara jättemotiverad. Det är långa dagar, du måste stiga upp tidigt kl.7 och du är hemma först efter 17.

Fler ungdomar i 17-24 års ålder väljer att vidareutbilda sig i Borgå och Sibbo. I Borgå faller (9,2 %) och i Sibbo bara (7,8 %) utanför utbildningsnätet. Jämför med Lovisas 12,3 %.

Vi (i kommunen) är medvetna om att vi har mycket 17-24 åringar utan vidare utbildning. Vi har försökt hitta lösningar i flera år utan att lyckas.

Bussförbindelserna från Lovisa centrum är dåliga både mot Kotka och mot Borgå, berättar Iivonen, och råkar man bo i någon av Lovisas små byar är det ännu svårare att ta sig till en annan stad.

- Sibbo (där de unga enligt statistiken löper mindre risk att marginaliseras) är nära Helsingfors och har bra bussförbindelse till Helsingfors, säger Iivonen.

Ingen överraskning att Lovisa kommer lågt ner på listan

Sämst mår ungdomarna i Äänekoski, i mellersta Finland. Där löper ungdomarna största risk för att bli utstötta.

Lovisa ligger på plats 26, Borgå på plats 55 och Sibbo högt uppe, där man har det bra, på plats 135 av 176 kommuner.

Bäst mår ungdomarna i Korsholm i Österbotten.

Vad gör Lovisa för att hitta de unga som löper risk att marginaliseras?

Iivonen är inte överraskad över Lovisas placering så lågt nere på jämförelselistan.

- Vi (i kommunen) är medvetna om att vi har mycket 17-24 åringar utan vidare utbildning. Vi har försökt hitta lösningar i flera år utan att lyckas.

Ungdomar som inte utbildar sig blir arbetslösa och ungdomsarbetslöshet betyder att fler människor lyfter utkomststöd.

Vad gör de unga då, de som inte studerar och inte har jobb?

- Det är en bra fråga. Men vi försöker göra vår verksamhet så lockande att de som är utan jobb eller skolning, med vår hjälp, ska få någon slags mening i sitt liv, säger Iivonen.

Nya Ohjaamo ska hjälpa unga med CV och bostadsansökan

Lovisa har utvecklat ungdomsverkstadsverksamheten, de har satsat på uppsökande ungdomsarbete och just nu sitter man och väntar på att få pengar till ett projekt som Iivonen kallar Ohjaamo.

Ohjaamo ska vara en lågtröskelservice för ungdomar. När man besöker Ohjaamo kan man fylla i sin CV, studieansökan eller bostadsansökan.

Personal från arbetskraftsbyrån, från folkpensionsanstalten, och kanske någon socialhandledare och hälsovårdare ska finnas på plats vid behov.

Planerna är färdiga men i Lovisa väntar man nu på att få EU-finansiering för projektet.

Vi har jämfört situationen med tidigare år i Lovisatrakten och vi tycker att det har gått åt bättre håll på många plan

Men allt är inte så dystert som man kan läsa ur siffrorna som HS publicerade

- Vi har jämfört situationen med tidigare år i Lovisatrakten och vi tycker att det har gått åt bättre håll på många plan, säger Iivonen.

I den senaste skolhälsoenkäten var 67,8 % av åttonde- och niondeklassarna nöjda med sina liv.

Rökningen har minskat (i Lovisa röker unga ändå fortfarande mera än i Finland i medeltal) och färre 14-15 åringar använder alkohol så de blir berusade, visar statistiken för Lovisa.

- Trots att ungdomsarbetslösheten är hög är den nu lägre än den var under åren 2013-2015, berättar Iivonen. Förstås kommer nya problem, men allt är inte så dåligt, konstaterar hon.