Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rosemary Jacobs blev silverförgiftad som tonåring: "Jag blir upprörd när folk ger silvervatten till barn"

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 10:15.
Yle Nyheter: Rosemary blev grå av silver - Spela upp på Arenan

Rosemary Jacobs i New Hampshire i USA är en av de få människor som talar öppet om sin silverförgiftning. Svenska Yle intervjuar henne för TV-programmet Spotlight.

När Rosemary var 11 år gammal blev hon ordinerad näsdroppar med silver mot täppt näsa. Hon tog dropparna i tre års tid.

När hon var 14 år blev hon grå i ansiktet. Hudläkaren konstaterade argyria eller silverförgiftning. Det är ett permanent tillstånd, som inte går att bota. Rosemary hade små silverpartiklar i huden.

– Mina vänner och min familj var vana vid min hudfärg. Jag hade svårigheter med främmande människor, de ropade efter på gatan. De trodde att jag hade en smittsam sjukdom, säger Rosemary.

Rosemary hade svårt att hyra bostäder, och svårt att få jobb. Flera företag vägrade anställa henne, de ansåg att hon skrämde bort kunder. Men så småningom utbildade hon sig till Montessorilärare och fick arbete som lärare.

År 1978 när Rosemary var 36 år gammal gick hon till en läkare som slipade bort den yttersta huden i hennes ansikte.

– Det tog sex månader för ansiktet att läka. Det blev inte just bättre av behandlingen. Efter det blev jag grå med ljusa fläckar, säger Rosemary.

Rosemary Jacobs på 1970-talet innan en läkare skalade av huden i hennes ansikte.
Bildtext Rosemary Jacobs på 1970-talet innan en läkare slipade bort den yttersta huden i hennes ansikte.
Bild: Rosemary Jacobs

Silvervatten marknadsförs med berättelser

På 1990-talet märkte Rosemary att silvervatten marknadsfördes som kosttillskott i USA. Tillverkare och säljare hävdade att det botade sjukdomar.

Rosemary gick ut och varnade för farorna med silver. Hon ville inte att någon skulle få argyria på grund av okunskap.

Men handelsmännen gillade inte att Rosemary talade om riskerna med silverförgiftning.

– En del blev rasande över min webbsida. Andra hotade mig med våld. Jag antar att det låg mycket pengar i silvervattnet de sålde, säger Rosemary.

Rosemary lade märke till att tillverkare och handelsmän sålde silvervatten med hjälp av berättelser om människor som blivit botade från långvariga och allvarliga sjukdomar.

– De kunde berätta om personer som hade varit svårt sjuka och medicinerna hjälpte inte, de blev friska först när de fick silvervatten. Men när jag frågade efter de här människorna fick jag aldrig några kontaktuppgifter till dem, jag fick aldrig bevis på att de fanns, säger Rosemary.

Berättelser om människor som blir friska sprids fortfarande i de Facebookgrupper som diskuterar och marknadsför silvervatten.

Rosemary Jacobs med vänner när hon var i 20-årsåldern.
Bildtext Rosemary Jacobs som ung med vänner.
Bild: Rosemary Jacobs

Silvervatten ger många fall av argyria

Så småningom ledde bruket av silvervatten till nya fall av argyria.

– Sedan jag gjorde en webbsida har jag hört personligen från många människor som har fått argyria av silvervatten. De har visat mig sina läkarutlåtanden. Jag skulle säga att omkring 20 argyriapatienter har kontaktat mig, men jag har inte fört bok över dem, säger Rosemary Jacobs.

Rosemary Jacobs webbsida

Många som säljer silvervatten i Finland och Sverige hävdar att man inte kan få argyria av "rent silvervatten" utan att det behövs silvernitrat eller något annat silversalt.

Det stämmer inte säger Rosemary, det är bara att gå in på Pubmed och leta på argyria. Det finns många nya studier från de senaste åren.

Många desperata människor har skrivit till Rosemary. En man berättade att hans mamma hade svår borrelios och ville ge henne silvervatten. Inget kunde vara värre än de symptom hon hade.

Rosemary svarade att det kanske var värre om mamman var både sjuk och grå.

Många med argyria blir enstöringar

Rosemary berättar att många som får argyria skäms för det och drar sig undan andra människor. Hon känner bara till en handfull människor med argyria som öppet har berättat om sin situation.

– I allmänhet blir också ögonvitorna missfärgade, jag själv är ett undantag på den punkten. En del kan bli gråsvarta av silver, andra kan bli blåa eller grön- eller brunaktiga, säger Jacobs.

Rosemary anser att vuxna människor ska få dricka kolloidalt silver så länge de är medvetna om riskerna. Men hon blir upprörd när människor ger det till barn.

– Jag känner till flera fall där barn nyligen har fått argyria av silvervatten. Att se annorlunda ut är verkligen inte roligt för en tonåring, och föräldrar ska inte få experimentera med sina barn, säger hon.

Rättelse 21.11 klockan 9.54: Rosemary Jacobs har blivit kontaktad av cirka två dussin personer som har fått argyria av silvervatten, inte 2000 som det stod tidigare i artikeln.

Silvervatten av olika styrka i glas.

Nu varnar myndigheten THL: Drick inte silvervatten

Institutet för hälsa och välfärd reagerar på Yles rapport.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln