Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En megastjärnas sista expedition

Från 2017
Uppdaterad 20.11.2017 18:06.
Porträtt av Nordenskiöld där han sitter med armarna i kors.
Bild: Arkivbild / Making Movies

1800-talet var den arktiska yrans tidevarv. Med vetenskapen som lans skulle de vita vidderna erövras och förnuftet undanröja vidskepelserna om polartrakterna. Dokumentären Nordenskiölds sista expedition berättar om sin tids megastjärna.

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) studerade och kartlade polarområdet och bröt väg för kännedom om den arktiska regionen.

Tack vare honom fick polarfärderna vetenskaplig status. Nordenskiöld kom från Finland där han utbildat sig till mineralog.

Bedriften att bli den första som seglade Nordostpassagen gjorde att Nordenskiölds övriga gärningar hamnade i skuggan. Men han var ledstjärna inom geologin och hans klimatologiska observationer är högst aktuella i dag.

Han var den första som förklarade varför glaciärerna smälter och att jordens massa ökar på grund av kosmiskt nedfall. Han var 100 år före sin tid.

Men också Nordenskiöld hade en svag punkt. Han var besatt av tanken på en grön dal på Grönland. För att hitta den begav han sig iväg norrut i maj 1883 på ångaren Sofia.

"Nog blir jag bra glad, när du en gång slutar att längta till nordliga trakter", skrev hustrun Anna till honom.

Nordenskiöld fann stoft från meteoriter och ormbunkar från dinosaurernas tid - men han hittade inte någon grön dal.

Motgången tog hårt, ja den tog kål på polarforskaren. Den andra Dicksonska expeditionen till Grönland 1883 blev Nordenskiölds tionde och sista expedition.

I dokumentären ingår hittills opublicerat bildmaterial från expeditionen 1883 till Grönland. Den är filmad i expeditionens fotspår på Grönland.

Orginaltitel: Nordenskiölds sista expedition
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Charlotte Airas
Produktion: Making Movies, Kaarle Aho (2017)

Diskussion om artikeln