Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wärtsilä levererar motorer till ny Viking Line-färja

Från 2017
Uppdaterad 20.11.2017 22:12.
Wärtsilä levererar motorer, navigationssystem och en mängd andra produkter och system för ett nytt passagerarfartyg som byggs för Viking Line.
Bildtext Wärtsilä levererar motorer, navigationssystem och en mängd andra produkter och system för ett nytt passagerarfartyg som byggs för Viking Line.
Bild: Wärtsilä

Wärtsilä levererar sex flerbränslemotorer till den nya färja som Viking Line låter bygga i Kina. Motorerna byggs i Vasa.

Utöver motorerna levererar Wärtsilä också bland annat ett system för lagring och försörjning av bränsle samt ett navigationssystem och hanteringssystem för barlastvatten, det vill säga det vatten som fartyget använder för att stabilisera fartyget.

Drivs med flytande naturgas

Fartyget byggs på det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry och det finns en option på ytterligare ett fartyg. Wärtsilä fick motor- och systembeställningen i oktober.

Fartyget utrustas med sex flerbränslemotorer av typen 31DF som huvudsakligen drivs med flytande naturgas (LNG). Dieselvarianten av samma motor är världens mest effektiva fyrtaktsmotor enligt Guinness rekordbok.

Ska trafikera mellan Åbo och Stockholm

Viking Lines nya färja blir den första marina tillämpningen för flerbränslemotorvarianten. Kombinationen av hög effektivitet, låg bränsleförbrukning och minskade utsläpp förväntas ge låga driftkostnader.

- Värdet av att köra med Wärtsiläs LNG-bränsledrivna motorer är uppenbart med Viking Grace, säger Jan Hanses, vd för Viking Line, i ett pressmeddelande.

Viking Lines nya färja kommer att trafikera mellan Åbo och Stockholm från och med år 2021.

Fartyget är det första LNG-drivna passagerarfartyget i sin storleksklass och standard som byggs i Kina.

Diskussion om artikeln