Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hoppet falnar i Argentina - nödsignalerna kom inte från den försvunna ubåten

Från 2017
Ubåten San Juan.
Bild: EPA-EFE/ARGENTINA NAVY

Utanför Argentinas kust fortsätter det febrila sökandet efter en försvunnen ubåt och dess 44 man starka besättning. På måndagen stötte sökandet på ett bakslag. Nödsignaler som fångades upp i helgen kom inte från ubåten, enligt den argentinska flottan.

Det var i lördags som marinen registrerade sju misslyckade satellitsignaler. Signalerna varade mellan 4 och 36 sekunder. De troddes komma från ubåten, men så är inte fallet berättade Enrique Balbi, talesman för den argentinska flottan, på en presskonferens på måndagen.

- Vi har fått rapporten från bolaget som analyserade signalerna – de sju misslyckade samtalen kom inte från en av marinens satellittelefoner.

Vi har inte lyckats kontakta dem, tillade Balbi.

Rapporterade om tekniskt haveri

Ubåten rapporterade om tekniska problem i onsdags innan den försvann, avslöjade den argentinska flottan på måndagen. Det är olklart hurudana tekniska problem det handlade om.

- Ubåten gick upp till ytan och rapporterade om ett haveri. Därför bad vi den byta kurs mot Mar del Plata, säger Gabriel Galeazzi, chef för en marinbas i Mar del Plata, 400 kilometer söder om Buenos Aires.

Det är den sista säkra signalen från ubåten och dess besättning.

Amerikanska CNN:s rapport inger ändå hopp. Två fartyg har plockat upp ekolodsljud som låter som verktyg som hamrar mot skrovet på en ubåt, säger källor inom den amerikanska marinen till nyhetskanalen.

Ubåtens öde har fängslat hela den argentinska nationen. I helgen lovade Argentinas president på Twitter att använda alla tänkbara resurser för att hitta ubåten.

Letandet får stöd också från Vatikanen. Påven Franciskus, som är född i Argentina, säger att han ber innerligt för ubåtsbesättningen.

Stormvindar stör sökoperation

USA, Storbritannien, Chile och Brasilien har bistått Argentina i spaningarna efter ubåten, som heter San Juan.

Sökandet har ändå försvårats av vädret. Det har stormat och vågorna har gått sju meter höga.

Spaningarna har koncentrerats till ett område som har en diameter på 300 kilometer.

Den försvunna ubåten är 65 meter lång och sju meter bred och byggdes i Tyskland år 1983. Den är en av tre ubåtar i den argentinska flottan.

Källor: CNN, AFP