Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF-chefen Fasel ryter till: KHL kan straffas ifall ligan bojkottar OS

Från 2017
Ishockeyspelare sitter på sargen framför de olympiska ringarna.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: imago/Laci Perenyi/All Over Press

Det står fortfarande oklart om ryska idrottare får delta i vinter-OS i PyeongChang, vilket har fått KHL att hota med att inte släppa sina spelare till tävlingarna. Det går inte för sig, säger nu IIHF-chefen René Fasel.

IOK ska mötas i början av december och då lär också domen för all rysk medverkan i vinter-OS komma. Ifall Ryssland får kalla handen har KHL hotat med att inte släppa spelare till tävlingarna över huvudtaget.

Enligt rapporter på måndagen ska ryska beslutsfattare börjat krita ihop en lagförändring, som skulle möjliggöra bojkotten.

IIHF vill inte utesluta Ryssland

Det står redan klart att IIHF inte tänker straffa Ryssland på grund av den statsledda dopningen i landet under OS i Sotji 2014. Det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel säger till nyhetsbyrån Tass att man inte vill blanda ihop politik och idrott.

– Vi hoppas på att IOK kommer att låta ryska idrottare att delta. Inom ishockeyn är dopning inget större problem och McLaren-rapporten lyfter inte heller fram några hockeyspelare, säger Fasel enligt Tass.

René Fasel ser sammanbiten ut.
Bildtext René Fasel.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

– Det finns ingen orsak alls att stänga av de ryska landslagen, tillägger han.

Ifall KHL väljer att inte släppa sina spelare till OS kommer IIHF ändå att skrida till åtgärder.

– Men det hoppas jag inte att vi tvingas göra, säger Fasel till den ryska nyhetsbyrån.

Kan inte göra som NHL utan följder

Enligt den tidigare KHL-chefen Aleksander Medvedev skulle KHL helt i praktiken hindra sina spelare från att delta genom att göra det samma som NHL – att strunta i att hålla matchuppehåll under OS-veckorna.

Enligt den kanadensiske TSN-reportern Bob McKenzie kan man ändå inte resonera på samma sätt i Ryssland som i Nordamerika.

– Det handlar om att IIHF och IOK har en överenskommelse, som också KHL som IIHF-medlem förbundit sig till. Det gjorde NHL aldrig. Därför kan IIHF införa sanktioner ifall det behövs, skriver McKenzie i ett meddelande på Twitter.

Diskussion om artikeln