Amnesty: Rohingyerna utsätts för apartheid i Burma - ett brott mot mänskligheten
De burmesiska myndigheterna utsätter folkgruppen rohingya för apartheid, vilket är ett brott mot mänskligheten, säger människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport om rohingyerna i Burma.
Amnesty kräver att Burma avskaffar apartheidsystemet mot rohingyerna och ser till att de ansvariga ställs till svars för sina brott mot mänskligheten.
Rohingyerna i delstaten Rakhine har knappt tillgång till vård och utbildning och i vissa delar får de inte ens lämna sin by.
Den statligt sanktionerade diskrimineringen har enligt Amnesty pågått i årtionden och förvärrades dramatiskt efter 2012 då våldsamheter utbröt mellan buddhistiska och muslimska grupper i Rakhine. En övervägande del av rohingyerna är muslimer.
Reseförbud, brist på sjukvård och ingen religionsutövning
Rohingyer behöver specialtillstånd för att få resa mellan städer. I norra Rakhine där majoriteten av rohingyerna bodde före massflykten krävs det tillstånd även för resor mellan byarna.
I centrala Rakhine hålls rohingyer instängda i byar och flyktingläger.
Rohingyerna nekas tillträde till det bästa sjukhuset i Rakhine, utom i vissa extremt akuta fall. Även vid akuta fall krävs tillstånd från myndigheterna och poliseskort.
Sedan 2012 har myndigheterna även begränsat rohingyers rätt till utbildning. Skolorna var tidigare blandade, men nu får rohingya-barn inte gå i statliga skolor. Samtidigt vägrar statliga lärare ofta att resa till muslimska områden.
Vidare har moskéer spärrats av samtidigt som det i områden med muslimsk majoritet är förbjudet att samlas i grupper på mer än fyra personer. Därmed blir det omöjligt för rohingyer att gemensamt utöva sin religion.
Amnesty: Rakhine är en brottsplats
- Rakhine är en brottsplats. Det var fallet långt innan de senaste tre månaders brutala militära våldsvåg, säger Anna Neistat som är utredningschef på Amnesty International.
- Detta motbjudande system av diskriminering och segregation genomsyrar varje aspekt på rohingyers liv och kommer att kvarstå långt efter det att våldsvågen upphört om det inte vidtas omedelbara åtgärder att avskaffa det.
Amnesty uppmanar det internationella samfundet att agera för att få ett slut på människorättsbrotten i Rakhine. Särskilt givarländerna måste se till att deras åtaganden inte gör dem medskyldiga till dessa kränkningar, framhåller Amnesty.