Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk fotboll premierade årets bästa – den tio år långa Ibrahimovicsviten bruten

Från 2017
Kosovare Asllani och Andreas Granqvist visar upp sina troféer på fotbollsgalan.
Bildtext Kosovare Asllani och Andreas Granqvist visar upp sina troféer på fotbollsgalan.
Bild: Patrik C Österberg / IBL Bildbyrå / All Over Press

Andreas Granqvist är den tredje fotbollsspelaren på tolv år som får ta emot Guldbollen som Sveriges bästa herrspelare. Före Zlatan Ibrahimovic tio raka utmärkelser hette vinnaren Fredrik Ljungberg. Det året spelade han Premier League-fotboll med Arsenal på Highbury. Även för Diamantbollen-vinnaren Kosovare Asllani var utmärkelsen karriärens första.

Hur bryter man Zlatan Ibrahimovics tio år långa svit som vinnare av Guldbollen? Du toppar ett fenomenalt kvalspel med att vara i vägen för allt när du tar landslaget hem till en sommar hos dig.

Andreas Granqvist, 32, har aldrig varit bättre och i år räckte det för att bli bäst i svensk herrfotboll.

– Jag är otroligt stolt och tacksam. Det är det finaste pris man kan få, säger han.

Juryns motivering löd: "Andreas Granqvist får Guldbollen för sina insatser i landslaget och i klubblaget Krasnodar. Med enastående ledaregenskaper har han satt sin kompetens i kollektivets tjänst, och fört sin klubb till Europaspel och sitt land till VM."

Andreas Granqvist jublar efter att Sverige säkrat sin VM-biljett.
Bildtext Andreas Granqvist jublar efter att Sverige säkrat sin VM-biljett.
Bild: imago/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Få som är intresserade av det svenska landslagets öden och äventyr kan ha missat de starka bilderna från San Siro i Milano för en vecka sedan.

Bilder på hjältar, gråtande hjältar. Som när Andreas Granqvist fångades i ögonblick där han med tårfyllda ögon kramade om Marcus Berg och Sebastian Larsson, spelare som precis som han tagit sista chansen att få spela ett VM.

Och det var först då, efter matcherna mot Italien, som Granqvist insåg att han faktiskt kunde bli mannen som bröt Ibrahimovics långa svit.

Hade Forsberg som favorit

– Det blev mycket snack om att det var aktuellt, jag gjorde mina två bästa landskamper mot Italien, framför allt den sista. Men jag tycker att det är många som har gjort väldigt bra prestationer. Jag hade själv "Foppa" (Emil Forsberg) som en av favoriterna.

– Det är klart att man inte vill framhäva sig själv. Det har jag aldrig gjort, jag har alltid satt laget först. Jag är otroligt stolt och glad över att juryn valde mig, säger han.

"Personifierar laget"

Förbundskaptenen Janne Andersson var inte sen att hylla mittbacken och matchens gigant i playoff-returen i Milano.

– "Granen" var magisk, han är ju en härförare på alla sätt. Han personifierar på något sätt det här laget, det vi står för.

Granqvist är den förste försvarsspelaren sedan Olof Mellberg 2003 att få Guldbollen. Valet var inte självklart. Enligt TT:s källor var det en diskussion in i det sista om priset skulle gå till Granqvist eller till Forsberg.

Den senare hade en lysande vårsäsong med Leipzig. Ingen i Bundesliga slog lika många målgivande passningar som den offensive mittfältaren och Forsberg var under VM-kvalet en av de mest framträdande spelarna.

Granqvists pålitliga mittbacksspel, krönt av de klockrena prestationerna mot Italien, räckte kanske i sig för att övertyga juryn, men förmodligen vägde hans ledaregenskaper över till hans fördel.

Jannes ögon och öron i gruppen

Eller som Janne Andersson, medlem av juryn, formulerade det i Milano:

– Hans offervilja och hans sätt att fajtas inne i straffområdet, i duellspelet... dessutom är han ganska bra med bollen, vilket man glömmer bort ibland. Han är en jäkligt bra fotbollsspelare, men dessutom en jäkligt bra kille. Han har förmågan att "känna tempen" i gruppen och en som jag som tränare kan kommunicera med.

Granqvist ser själv 2017 som hans främsta år i karriären.

– Utan tvekan, framför allt i landslaget. Att nå VM, med de förutsättningarna vi gick in i kvalet med, en ny förbundskapten och många spelare som hade slutat, en otroligt svår grupp och så fick vi det svåraste motståndet i Italien.

– Det är utan tvekan min bästa säsong så här långt.

Och vad ligger bakom den personliga framgången?

– Man blir väl bättre med åren och jag känner att jag utvecklats mest det senaste året och framförallt fått den utveckling i landslaget jag velat ha. Jag tror att kaptensrollen i landslaget varit viktig, jag har växt med den rollen och fått ett otroligt förtroende från Janne.

Hem till Helsingborg?

Granqvist utesluter inte att han redan till nästa sommar kan flytta hem till Helsingborg och förstärka Superettanklubben.

– Vi får se till sommaren. Helsingborg är fortfarande aktuellt. Det har jag varit ganska tydlig med. Jag får ta mig en ordentlig funderare. Det är första gången jag går på fri transfer och vi får se vad som dyker upp, men Helsingborg är fortfarande ett alternativ, absolut.

Men först ska han bekanta sig med Guldbollen.

– Frugan Sofie får nog sova i gästrummet några nätter. Den kommer att ligga bredvid mig i sängen, säger han och skrattar.

Asllani bästa damspelare

Tidigt under karriären mötte vinnaren av svenska Diamantbollen Kosovare Asllani fördomar och tvivel.

I sitt tacktal i går kväll gav hon svar på tal till ett par personer – och riktade sedan sina ord till unga fotbollstjejer som i dag möter liknande motstånd.

– Det var viktigt för mig att få fram det, sade hon.

"När jag var sex år gammal sade en släkting till mig att fotboll inte var för tjejer. När jag gick i högstadiet sade en rektor till mig att jag borde sluta spela fotboll, att jag slösade min tid och att jag aldrig skulle kunna försörja mig på fotbollen."

Det var delar av Kosovare Asllanis tacktal i Globen.

En passning till hennes tidiga kritiker? Absolut.

Kosovare Asllani sparkar bollen i VM-kvalmatchen mot Ungern.
Bildtext Kosovare Asllani i VM-kvalmatchen mot Ungern.
Bild: BOBBO LAUHAGE / IBL Bildbyrå / All Over Press

Men framför allt var fortsättningen av talet riktat till unga tjejer som i dag upplever liknande motstånd som hon själv gjorde tidigare i karriären.

– Det är klart jag vill tacka alla nära och kära, alla som har stöttat mig och så. Men för mig handlade det om lite mer än så. Alla vet att min väg hit inte har varit spikrak, och jag vet att många barn och ungdomar kämpar med detsamma. Mitt tal var främst riktat till dem.

– Tvivel finns det gott om men jag tror på att om man kämpar tillräckligt och har viljan i sig så tar man sig dit man vill. Det var viktigt för mig att få fram det, sade Asllani.

– Det är klart att det ära! Alla som känner mig vet att jag inte tycker om att hålla tal. Det kändes lite surrealistiskt att stå där och jag försökte bara få fram det viktigaste, det jag tänkte på just då. Det var lite känslosamt, det måste jag erkänna.

Flyttade hem

I somras lämnade Kosovare Asllani proffslivet i Europa och flyttade hem.

Men inte för att varva ner.

Efter att ha hjälpt Linköping till klubbens andra raka SM-guld gick hon direkt ut och skickade en passning till klubbledningen: satsa, värva, gör LFC till en europeisk toppklubb.

I Globen fick hon äntligen gå upp på scenen för att få det erkännande som hon länge har förtjänat, i form av Diamantbollen.

– Det här har inte varit det främsta målet, det har varit att vinna med mina klubblag. Det här året vann jag med Manchester City och med Linköping, sedan är det klart att man har tyckt att det vore skönt att få stå där uppe. Det blir mer som ett kvitto på att allt slit har varit värt det. Lite pricken över i:et. Det känns bra, sade hon.

Trots att hon har varit en av Sveriges största fotbollsstjärnor i snart tio år hade hon fram till i år aldrig prisats på Fotbollsgalan, samtidigt som hon hela tiden har tvingats stå lite i skuggan av spelare som Lotta Schelin, Caroline Seger och de två senaste årens Diamantbollen-vinnare Hedvig Lindahl.

Men vid 28 års ålder är Kosovare Asllani bäst i Sverige.

Central spelare

I landslaget har hon allt mer kommit att växa fram till en av de viktigaste och mest centrala byggstenarna. Något som inte förändrades av att en förbundskapten slutade och en annan tog vid.

Sedan Peter Gerhardsson ersatte Pia Sundhage har Asllani om möjligt fått en ännu större nyckelroll i det Sverige som är på god väg mot ännu ett VM-slutspel.

Sommarens EM i Nederländerna blev en missräkning (kvartsfinalförlust mot Nederländerna) men under höstens inledande VM-kval har hon redan visat sitt värde.

Gerhardsson låter Asllani spela centralt på mittfältet, precis som hon önskar, och i utbyte har han fått en spelare som tar mer defensivt ansvar än tidigare utan att för den sakens skull tappa offensiv spets; Asllani har redan gjort tre mål på de två inledande matcherna i VM-kvalet.

Engagemang

Diamantbollen får hon för sina kvaliteter som fotbollsspelare. Men det går inte heller att blunda för hennes engagemang utanför planen.

Hon ryter ifrån när svenska fotbollsförbundets tidigare ordförande Lars-Åke Lagrell ifrågasätter tidigare anställdas vittnesmål om sexuella trakasserier.

Hon lyfter jämställdhetsproblem inom sporten, som inför Internationella fotbollsförbundets (Fifa) stora fotbollsgala i höstas.
Och hon strider för sina, och sina medspelares, rätt till skäliga löner. När hotet växte

Guldbollen-vinnare:

2017: Andreas Granqvist

Fakta: Andreas Granqvist
Född: 16 april 1985 (32 år).
Klubb: FC Krasnodar (sedan 2013).
Karriär: Helsingborgs IF (2000-07), Wigan, (2007-08), Helsingborgs IF (2008), Groningen (2008-11), Genoa, (2011-13).

2016: Zlatan Ibrahimovic
2015: Zlatan Ibrahimovic
2014: Zlatan Ibrahimovic
2013: Zlatan Ibrahimovic
2012: Zlatan Ibrahimovic
2011: Zlatan Ibrahimovic
2010: Zlatan Ibrahimovic
2009: Zlatan Ibrahimovic
2008: Zlatan Ibrahimovic
2007: Zlatan Ibrahimovic
2006: Fredrik Ljungberg
2005: Zlatan Ibrahimovic
2004: Henrik Larsson
2003: Olof Mellberg
2002: Fredrik Ljungberg
2001: Patrik Andersson
2000: Magnus Hedman

Guldbollen utses av Svenska fotbollförbundet och Aftonbladet. I juryn sitter Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand och Janne Andersson för SvFF och Pontus Carlgren, Simon Bank och Petra Thorén för Aftonbladet.

Diamantbollen-vinnare:

2017: Kosovare Asllani

Fakta: Kosovare Asllani
Född: 29 juli 1989 (28 år).
Klubb: Linköping (sedan 2017).
Karriär: Linköping (2007-09), Chicago (2010), Linköping (2010-11), Kristianstad (2012), Paris Saint-Germain (2012-16), Manchester City (2016-17).

2016: Hedvig Lindahl
2015: Hedvig Lindahl
2014: Lotta Schelin
2013: Lotta Schelin
2012: Lotta Schelin
2011: Lotta Schelin
2010: Therese Sjögran
2009: Caroline Seger
2008: Frida Östberg
2007: Therese Sjögran
2006: Lotta Schelin
2005: Hanna Marklund
2004: Kristin Bengtsson
2003: Victoria Svensson
2002: Hanna Ljungberg
2001: Malin Moström
2000: Tina Nordlund

Diamantbollen utses av representanter från Svenska fotbollförbundet och Sydsvenskan.

Text: Yle-FNB-TT-Henrik Skiöld-Lasse Mannheimer