Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem bryr sig om kritiken? Svara på vår enkät!

Från 2017
Kollage som föreställer olika konstformer såsom dans, musik, film, litteratur och teater.

Bläddrar du med iver fram till recensionerna i dagspressen eller är recensioner något du skrollar över i ditt nyhetsflöde?

Recensioner och kritik har varit på tapeten under höstens lopp.

I Svenskfinland har man bland annat ondgjort sig över banala och refererande litteraturrecensioner och alltför skarp och negativ teaterkritik.

På Svenska Yle är vi intresserade av att veta hur just du ser på recensioner: varför läser du recensioner, eller varför läser du inte recensioner?

Vilka förväntningar har du som läsare och radiolyssnare på recensioner?

Svara på enkäten senast den 10 december.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Drastisk nedgång av tryckta recensioner i Norge och Danmark

För en dryg vecka sedan publicerade den norska tidningen Klassekampen en undersökning där man gått igenom antalet recensioner i några av de största norska dagstidningarna under september 2007 och september 2017. På tio år hade antalet recensioner halverats.

År 2007 hade Aftenposten, Verdens Gang, Dagbladet, Dagsavisen och Klassekampen sammanlagt 820 tryckta recensioner, tio år senare var antalet 406.

Nedgången i antalet recensioner har skett över hela linjen, men den största nedgången har skett inom kritik av bildkonst och musik samt spelrecensioner och recensioner av radio & tv.

Den danska tidningen Information har gjort en liknande undersökning i dansk press där man räknat antalet recensioner under en månad hösten 2007 (15.8-15.9) och jämfört siffrorna med samma tidsperiod hösten 2017.

Enligt kartläggningen har antalet recensioner i Jyllands-Posten, Berlingske, Politiken, Information och Weekendavisen minskat med 34 %, från 826 till 529.

Är det läsarna eller kritiken det är fel på?

Vilken roll spelar dagskritiken idag, eller har den rentav spelat ut sin roll?

För vem skriver kritikerna sina texter och vem läser dem?

Vilka utmaningar står dagskritiken inför i en allt mer digitaliserad värld? Hur förändras kritiken av läsarnas och lyssnarnas förändrade läse- och medievanor?

I Svenska Dagbladet den 16.11.2017 skrev författaren Josefin Holmström en krönika (kräver inloggning) där hon konstaterade att recensionerna för det mesta inte genererar särdeles många klick eller spridningar i sociala medier – till skillnad från ett inlägg i en kulturdebatt eller en ledartext.

Josefin Holmström frågar sig om kritikens allt mer undanskymda plats och trängda position egentligen handlar om vår oförmåga eller ovilja att läsa långa, avancerade och invecklade texter.

Dagens rastlösa läsare vill ha korta och kärnfulla texter, och då är det kanske snarare vår bristande läsförmåga än kritiken vi ska oroa oss för, skriver Johanna Holmström.

I en splittrad värld där informationsflödet är tillsynes oändligt, snabbt förbiglidande och fragmenterat kan det vara svårt för kritiken och recensionen att hitta sin plats.

Det kritiska uppdraget står inför stora utmaningar både till form och innehåll, och i en artikelserie här på Svenska Yle kommer vi under den närmaste tiden att titta närmare på kritikens väsen, villkor och utmaningar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln