Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Friheten lockar många att bli företagare: ”Jag tycker om att bestämma själv över vad jag gör”

Från 2017
Uppdaterad 27.11.2017 10:55.
Ung kvinna sitter i soffa vid kakelugn
Bildtext Emilia Nyberg sköter både sitt företag och släktarvet i gården i Karis.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

27-åriga Emilia Nyberg är fotograf och företagare sedan nio månader. Arbetsrummet finns hemma på den gamla släktgården i Karis.

- Det började med att jag blev intresserad av fotografering som tonåring, säger hon. När folk började be mig att göra olika typer av uppdrag utvecklades det till ett jobb.

Efter hand märkte Emilia att det var smidigare att fakturera via ett företag än att göra det via skattekort.

Friheten var en annan viktig faktor.

- Jag tycker om att bestämma själv över vad jag gör. Jag gillar att vara min egen chef och på så vis passar företagande ganska bra.

Emilia kan ännu inte leva på sitt företag helt och hållet.

- Jag är också deltidsanställd på Lärkkulla stiftelsen som ligger i Karis. Där jobbar jag deltid och sen fyller jag på med små projekt vid sidan om.

Företagarkurser lockar

Emilia startade sitt företag i februari 2017. Samtidigt gick hon en företagarkurs på Axxell i Karis. Hon behövde fördjupning i allt från bokföring till vad man ska satsa på när man startar ett företag.

Axxells ”Starta eget”-kurser räcker en termin och ordnas två gånger om året. 20 deltagare per kurs ryms med och de drar fullt hus varje gång. Mats Lindberg är lärare.

- Affärsidéerna har sett lika ut en längre tid, säger han. Det handlar om tjänster. Påfallande många sysslar med någon form av hantverk, allt från byggnadsrenoveringar till sådant som har med byggverksamhet att göra.

Mats Lindberg ritar en cirkel på tavlan.
Bildtext Mats Lindberg har undervisat nya företagare under många års tid.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Det finns omkring 240 000 företagare i vårt land. Ungefär en tredjedel av dem är kvinnor. Antalet kvinnliga företagare är på uppgång. Det märks också på Axxells kurser.

- Även om det alltid har varit så att kvinnor i större utsträckning har skaffat sig utbildning och förberett sig den vägen för företagande, har antalet kvinnliga deltagare ökat märkbart de senaste åren, säger Mats Lindberg.

Företagande kräver envishet

I regeringsprogrammet lyfts små- och medelstora företag fram som räddarna för Finlands ekonomi. I princip kan vem som helst bli företagare. En del egenskaper krävs ändå för att man ska lyckas.

Man kan inte sitta och vänta på att saker ska falla en i händerna. Det behövs att man engagerar sig och vill utmana sig själv.

Emilia Nyberg

- Man måste ha lite drive, säger Emilia Nyberg. Att man tar sig själv framåt. Man kan inte sitta och vänta på att saker ska falla en i händerna. Det behövs att man engagerar sig och vill utmana sig själv.

Mats Lindberg understryker att man måste kunna fatta snabba beslut, ha förmåga att sälja och ha en stor passion för sitt företagande för att lyckas.

- Lär dig sälja, förbered dig väl och skaffa dig en mentor, säger han.

Lär dig sälja, förbered dig väl och skaffa dig en mentor

Mats Lindberg

Emilia Nyberg håller med.

- Det är inte så svårt som man kanske tror, säger hon. Man ska inte bäva för det som känns som stora utmaningar för det löser sig ofta på ett eller annat sätt.

Havsvatten blir öl

Det behövs också en bra affärsidé där man hittar det där lilla extra för att lyckas.

Krögarna Niko Sumelius och Emil Ölander vid bardisken i Skärgårdsbaren
Bildtext Niko Sumelius och Emil Ölander
Bild: Maud Stolpe/Yle

Niko Sumelius och Emil Ölander hade en dröm om att ta skärgården till Åbo centrum på ett modernt och trendigt sätt. Det resulterade i en bar och restaurang på 650 kvadratmeter.

Vi funderade om en dränkt mås eller ett gammalt fiskenät i ölet kunde ge den speciella skärgårdssmaken

Niko Sumelius

Trots skärgårdstemat är det krogens eget ölmärke som utgör Skärgårdsbarens lilla extra. Ölen är gjord på havsvatten och krögarna kallar det Fish Piss.

- Vi ville ha något speciellt. Vi funderade om en dränkt mås eller ett gammalt fiskenät i ölet kunde ge den speciella skärgårdssmaken. Vi kom till slut fram till att det är lättast att göra det på havsvatten, säger Niko Sumelius.

Företagsrådgivning reder ut begreppen och prövar idéerna

Ölander och Sumelius fick råd och hjälp av företagsrådgivare innan de startade. Frågor om budgetering och vad som behövdes för att få lån måste redas ut innan de kunde starta. Nära och kära som visste något om företagande hjälpte också till.

- De flesta råd vi fick var ändå ganska negativa till att starta något eget eller i alla fall till att ha en restaurang i Åbo, småskrattar Sumelius.

Skärgårdsbaren har i dag ett och ett halvt år på nacken och hittills har det gått över förväntningarna.

Företagsrådgivare Peter Lostedt hjälpen en kund
Bildtext Peter Lostedt har sett många företagsidéer förverkligas.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Om man har en affärsidé och vill grunda ett företag kan man vända sig till en företagsservicecentral. Den ger gratis hjälp med allt man behöver veta.

Företagsrådgivarna granskar också huruvida idén är realistisk och om den kan bli lönsam.

- Oftast har kunden en egen uppfattning om hur realistisk idén är, men sedan när vi går igenom den tillsammans hittar vi saker som bör förbättras eller funderas på, säger företagsrådgivaren Peter Lostedt i Åbo. Särskilt finansieringen är besvärlig för många.

Företagsservicecentralen är populär. De flesta idéer som presenteras och granskas på företagscentralen blir företag så småningom.

- Folk hittar oss väldigt bra, säger Lostedt. Vi har en konstant kö på en dryg vecka. Vi behöver inte marknadsföra oss utan folk ringer upp oss och bokar tid.

Hälsovård blev kläder

Lisen Vestlin driver en franchising-affär i Vasa där hon säljer kläder för kvinnor. Företagsidén är extra viktig när man till exempel säljer kläder, som så många andra också gör.

- Vi står för tre saker; kvinnlighet, självförtroende, och glädje, säger hon om det lilla extra. Vi vill ta fram det kvinnliga. Vi vill att kvinnor ska blomstra för den de är och vi har färgglada kläder som tar fram glädjen.

kvinna i butik visar upp väska som liknar sko
Bildtext Lisen Vestlin har alltid haft en dröm om en egen affär.
Bild: Yle/Roy Fogde

Lisen Vestlin har företagande i blodet efter sin far. Också hon testade sin affärsidé hos företagsrådgivare.

- Startia Vasek har startbidrag och kunskap, det har varit seriöst att gå den vägen, säger hon. Där funderar man på affärsplan ska göras upp och allt annat som behöver göras innan man startar.

Vestlin är egentligen hälsovårdare. Hon är för tillfället tjänstledig från hälsovården och har drivit sin affär i ett drygt halvt år nu. Hittills har det gått över förväntan.

Hur hon gör i framtiden är ändå ännu oklart.

- Det är klart att man vill få det att rulla för att man ska kunna ta ett beslut, säger hon.

Från årsskiftet fram till slutet av juni i år hade det grundats nästan 16 000 nya företag i vårt land. Det är ungefär lika många som under samma period året 2016.

Se hela programmet Närbild här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Närbild sänds även i Yle Fem, måndag 27.11.2017 kl 20.00, samt på tisdag 28.11.2017 kl. 11.00.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln