Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nicaraguas abortlag kriminaliserar och dödar unga flickor

Från 2017
16-åriga Alicias ex-pojkvän smög in i hennes hus när hon var ensam och våldtog henne.
Bildtext 16-åriga Alicias ex-pojkvän smög in i hennes hus när hon var ensam och våldtog henne.
Bild: Erika Brenner

Det finns idag fem länder kvar där man hamnar i fängelse om man gör abort. Ett av dem är Nicaragua och den stränga lagen går speciellt ut över unga, fattiga flickor. Vi har träffat våldtäktsoffer utanför Managua som blev gravida efter övergreppen.

Lucia var 15 år när hon plötsligt fick ont i magen. Hon gick med sin mamma till läkaren som konstaterade att Lucia var gravid. Lucias mamma var chockad. Dottern hade inte ens en pojkvän och efter skolan gjorde hon läxor eller sjöng i kyrkokören.

På väg hem från läkaren erkände Lucia under tårar att prästen som ledde kyrkokören hade våldtagit henne sedan hon var 13 år gammal.

Det som hände mig tog mina drömmar och min barndom från mig.

Lucia, väldtäktsoffer

Ett annat fall är Alicia. Hon var 16 år när hennes tidigare pojkvän smög sig in i hennes hus:
- Han hade tydligen övervakat mig och bröt sig in när han såg att jag var ensam. Han bakband mina händer och våldtog mig, berättar Alicia med svag röst och blanka ögon.

En majoritet av våldtäktsoffren är minderåriga

Lucia och Alicia har mycket gemensamt - och med många andra flickor i Nicaragua. Över hälften av alla våldtäktsoffer är nämligen under 17 år gamla. Enligt undersökningar kommer gärningsmannen i nio fall av tio från den närmaste kretsen: antingen är han en familjemedlem, en tidigare eller nuvarande pojkvän, en granne, en lärare eller en präst.

De rika kan köpa sig till en säker abort eller resa till utlandet för att avbryta graviditeten.

Janet Welsh, Human Rights Watch

Om flickorna blir gravida, har de inte många val. Abort är sedan år 2006 olaglig i Nicaragua, under alla omständigheter. Om man gör abort, riskerar man sex år bakom galler. Den som utför ingreppet, riskerar upp till tio års fängelse.

Men motsatt grannlandet El Salvador, där kvinnor och flickor blir fängslade i 30-40 år för missfall och abort, släpper myndigheterna i Nicaragua inte ut information om eventuella domar.

- Situationen i Nicaragua är inte så uppmärksammad, men väldigt allvarlig, säger Janet Welsh från Human Rights Watch som nyligen släppte en rapport om abortsituationen i landet.

- Speciellt fattiga kvinnor och flickor är drabbade. De rikare är bättre informerade och utrustade att fatta beslut. De kan även köpa sig till en säker abort eller resa till utlandet för att avbryta graviditeten, fortsätter Welsh.

Både Lucia och Alicia blev gravida, men hade inte råd med en resa till Miami. I stället tog en kompis till Alicia henne till ett - som hon beskriver det - ”ruskigt” ställe:
- När jag såg vad som föregick där valde jag att behålla barnet, berättar Alicia.

Aktivister hoppas på att se säker och laglig abort som en möjlighet.
Bildtext Aktivister vill se bättre abortmöjligheter för kvinnor i landet.
Bild: Erika Brenner

Farliga aborter i fattiga länder

Antalet aborter minskar inte för att de förbjuds, det leder bara till att kvinnorna uppsöker olagliga och farliga alternativ.

Enligt Guttmacher Institute, som samlar in data om sexuell- och reproduktiv hälsa på världsplan, skördar de olagliga aborterna årligen 47 000 kvinnoliv i hela världen, de flesta av dem i fattiga länder.

I samband med Human Rights Watch-studien i Nicaragua, vittnade många flickor och kvinnor att de inte uppsökte läkarhjälp om de fick komplikationer på grund av en olaglig abort.

- De vågade inte av rädsla för rättsliga följder, säger Welsh som berättar att aktivister och hälsopersonal rapporterade att läkare och sjukhusfuktionärer lämnade flickor och kvinnor, som misstänkts ha gjort abort, över till polisen.

Om flickan behåller barnet är det också farligt. Enligt UNICEF har en flicka tre till fyra gånger större risk att dö i förbindelse med graviditet eller födsel än en kvinna på 20 år.

En tredjedel av unga, nicaraguanska mammor lämnar skolan för alltid. Men både Alicia och Lucia lyckades avsluta gymnasiet efter en paus från skolan. De har inte fast arbete och deras fattiga familjer hjälper dem och deras små barn med mat och husrum.

Alicia läser på universitetet en dag i veckan och sköter om flickan och letar arbete resten av tiden. För Lucia är universitetet en lyx hon inte kan drömma om.

Papporna försvinner ur bilden

Barnens pappor bidrar inte. Det visade sig att Alicias tidigare pojkvän hade uppträtt under falskt namn - han gick upp i rök.
- Jag gick till polisen många gånger men de försökte inte ens leta upp honom, berättar Alicia.

Lucias gärningsman, prästen, bevisades skyldig genom ett DNA-test, men försvann, blev inte åtalad och betalade aldrig en cent.

I bara ett par fall utav tio blir gärningsmannen straffad och ännu mer sällan ger de ekonomiskt stöd till mamman och barnet, enligt kvinnorättsorganisationen Axayacatl.

Aktivisten Urania var en gång i tiden fast i en våldspiral. Nu är hon aktivist i Nicaragua.
Bildtext Urania har gått från våldtäktsoffer till kvinnoaktivist. Hon hoppas att abortlagstiftningen i Nicaragua ska förändras.
Bild: Erika Brenner

Våldtäkter och incest som del av en våldsspiral

Alicia och Lucia har båda anknytning till Axayacatl som är verksam i Masaya, en stad en halvtimme från huvudstaden Managua.

Organisationen stöder våldsdrabbade flickor och kvinnor socialt och juridiskt och försöker skapa uppmärksamhet omkring abortlagen och dess konsekvenser.

Urania Marenco de Socorro är en av Axayacatls aktivister. Hon var själv i en våldscirkel som det tog henne många år att komma ur: Hon är resultat av våldtäkt och hennes egen pappa förgrep sig på henne. Senare våldtog pojkvännen henne och hon blev med barn.

Jag vill inte att andra flickor, tonåringar och vuxna kvinnor ska uppleva det samma som jag har upplevt.

Urania Marenco de Socorro, våldtäktsoffer och aktivist

På den tiden, på mitten av 1980-talet, tillät en lag från 1837 så kallad terapeutisk abort om moderns liv var i fara, fostret var livsodugligt eller om graviditeten var resultat av våldtäkt.

Urania valde ändå att behålla barnet:
- Jag var underställd min familj, religion och traditioner, allt var tabubelagt, berättar Urania som konstaterar, att stämningen blivit öppnare efter totalförbudet av abort i 2006.

Då uppmanade den sandinistiske partiledaren Daniel Ortega, i en flirt med den konservativa katolska kyrkan, sina parlamentsmedlemmar att rösta för ett totalförbud.

Manövern lyckades, och Ortega, som kyrkan aldrig haft ett gott öga till, blev vald till president 11 dagar efter att aborten hade kriminaliserats.

I Nicaragua har abort varit förbjudet sedan 2006. Aktivister vill se förbudet hävas.
Bildtext I Nicaragua har abort varit förbjudet sedan 2006. Aktivister vill se förbudet hävas.
Bild: Erika Brenner

Viktigt att berätta om sina erfarenheter

När Axayacatl grundades i 2009 gick Urania med och stod fram med sin historia för första gången.
- Jag vill inte att andra flickor, tonåringar och vuxna kvinnor ska uppleva det samma som jag upplevt. Våldsspiralen slutar inte så länge vi inte är medvetna, ber om hjälp – och vågar gå ut med våra historier, fortsätter hon.

Lucia berättade sin historia i en video som Axayacatl gjorde om våldsdrabbade flickor.
- Det som hände mig tog mina drömmar från mig, min barndom, mitt självförtroende, sammanfattar hon i videon.

Alicia försöker lägga våldtäkten bakom sig men blir både glad och ledsen när hon ser på sin lilla flicka:
- Hennes pappa våldtog ju mig, konstaterar hon. Men det hjälper mycket att komma till Axayacatl och träffa andra i samma situation som jag, fortsätter hon.

Urania berättar att allt fler kvinnor uppsöker Axayacatl, de är mer öppna än någonsin om det våld de utsatts för. Inställningen till abortlagen har också luckrats:
- Det handlar om att så många har drabbats av lagen eller har systrar, fruar, svägerskor och döttrar som har gjort det.

Hon tror att också det faktum att Chile nyligen ändrades sin lagstiftning så att abort ska vara tillåtet under vissa omständigheter ger förespråkarna för terapeutisk abort hopp:

- En dag får flickor och kvinnor i Nicaragua också en lag som räddar liv, avslutar hon.

Text: Erika Brenner, Managua

I Nicaragua kämpar kvinnor för rätten att ta abort. Kampen har hittills pågått utan resultat.

Aktivisterna som kämpar mot Nicaraguas totala abortförbud

Både kyrkan och vänsterpresidenten enades om totalförbudet.

Diskussion om artikeln