Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Guldsmeden Alva Henriksson går gärna med trasiga skor för att kunna satsa på hantverket

Från 2017
Uppdaterad 28.11.2017 08:47.
Alva Henriksson gör en pärla
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Alva Henriksson ägnar sitt liv åt konsten. Hennes smycken är hantverk från början till slut.

Den unga företagaren delar verkstad med andra smyckeskonstnärer i guldsmedsaffärren Aurum i Gamla Stan i Borgå . Det har gjorts smycken i de lokalerna sedan medlet av 1800-talet.

Nu har Henriksson fått ett konstnärsstipendium som gör att hon kan sätta ännu mer energi på sitt hantverk.

Reflektioner i silver

Alva Henrikssons kollektion Reflection har fått mycket beröm och går åt runtom i världen. Smyckena består av en glaspärla och en liten kopp av silver dit pärlan läggs.

Alba Design - Reflection Jewelry
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Det kan låta simpelt och billigt, men allt görs för hand och slutresultatet är fascinerande. Henriksson smälter glas med blåslampa och lägger långsamt på lager efter lager av glasmassa.

Alva Henriksson gör en pärla
Bild: Yle/ Jenny Kähärä
Pärlor som gör för hand
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Dekorationer i mellanlagren och olika färger på glaslagren ger ett djup som inte går att beskriva. Pricken över i:et är den lilla polerade silverskålen som den färdiga pärlan sätts i.

Hantverket syns

Silverkoppen gör Henriksson själv av en silverplatta. Både pärlan och koppen är inte exakt runda utan den nästan omärkbara asymmetrin bevisar att smycket är unikt.

- Man får pröva sig fram till hur pärlan passar i sin lilla skål.

Färgerna och dekorationerna reflekteras i silvret så att helheten ger en känsla av rymd i sin litenhet. Pärlorna görs enligt en gammal teknik och kallas Muranopärlor.

Alva Henriksson
Bildtext Alva Henriksson i Aurums butik i Borgå.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Aktias konstnärsstipendium för unga en överraskning.

Då Henriksson fick veta att hon skulle få Aktiastiftelsens konststipendium för unga blev hon överraskad och till sig över att någon ville stöda henne och ge henne pengar.

- Pengar finns det väldigt lite av i mitt liv. Man går omkring i söndriga skor och för kall ytterrock, säger Henriksson.

En sommar jobbade hon som kock i en hamburgerrestaurang och vill inte göra det jobbet igen. Hon går hellre med trasiga skor och kall rock.

Satsar på marknadsföring

Stipendiepengarna kommer hon att använda till marknadsföring och verktyg.

- Jag har anlitat en marknadsförare och en fotograf och vi ska tillsammans göra ett koncept med bättre bilder och innehåll för att sälja mer via internet. Det finns en stor marknad ute i världen.

Alva Henriksson gör en pärla
Bild: Yle/ Jenny Kähärä

Alva Henriksson har studerat silversmide på Axxell i Ekenäs. Efter det har hon studerat vidare hos olika konstnärer inom smyckesbranschen, bland annat hos Jaana Antola i Luxenburg.

Henrikssons pappa är naturfilmaren Janne Henriksson. Han har alltid haft en verkstad hemma där han har stoppat upp djur och gjutit djurskulpturer.

- Jag lekte mycket med plastögonen som var menade för djuren, de var pärlor för mig.

Henrikssons pappa lärde henne gjuta i tretton-fjortonårsåldern. Det var väldigt givande för henne som alltid har tyckt om att jobba med händerna.

Artikeln rättad 28.11 2017 kl. 8:45: Tekniken för att tillverka Muranopärlor kommer inte från Teneriffa, som det tidigare felaktigt stod i artikeln.

Diskussion om artikeln