Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Beskattas pensionen för hårt? Personer med förtida, partiella pensioner ångrar sig

Från 2017
Uppdaterad 21.11.2017 15:55.
Kvinna med plånbok och eurosedlar
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

Den nya förtida, partiella ålderspensionen har blivit mycket populär, men det är en pensionsform som också återtas. Orsaken är att folk upplever att skattebjörnen tar en för stor del av pensionen.

På Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen uppmanar man därför alla som är intresserade av förtida, partiell pension att noggrant reda ut de ekonomiska konsekvenserna.

- Intresset för den här pensionsformen är enormt. Det har gått att söka förtida, partiell ålderspension sedan årskiftet och hittills har Ilmarinen tagit emot 3 000 ansökningar, säger avdelningschef Nina Brun.

Nytt fenomen: Folk ångrar sig

Men samtidigt har ett helt nytt fenomen trätt fram.

- Folk ångrar sitt beslut, och vill slippa pensionen. Trots att det rör sig om bara några procent som ångrar sig, så har det här aldrig skett förut, säger hon.

Enligt Brun överraskar den stora andel av pensionen som beskattaren vill ha. Dessutom minskar den förtida, partiella pensionen den egentliga ålderspensionen som ju kommer senare.

Kolla med skattemyndigheten

Då en person fyll 61 år kan han eller hon lyfta antingen 25 eller 50 procent av den pension som redan tjänats in.

På FPA:s webbplats presenteras villkoren för pensionen i detalj.

Nina Brun på Ilmarinen uppmanar alla som överväger förtida, partiell ålderspension att ta kontakt med Skattemyndigheterna för att få klarhet i hur den egan ekonomiska situationen påverkas.

Det finns en skatteräknare på skattemyndigheternas webbplats.

Diskussion om artikeln