Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny julbelysning till jubileumsåret i Borgå

Från 2017
Upplysta träd vid åstranden i Borgå.
Bild: Leo Gammals

Jubileumsåret till ära har Borgå förnyat sin julbelysning. Glödlamporna har bytts till ledlampor och stilen är mer tidlös än förut.

Borgå stad har i år förnyat julbelysningen i gatubilden, passligt till jubileumsåret när Finland fyller 100 år. De gamla glödlamporna och ljuselementen från 1995 var dyra i drift och har nu bytts ut mot energisnåla ledlampor.

Stilen är också renare eftersom en viss del av ljusinstallationerna också ska kunna lysa efter julen.

- Istället för en säsongsbunden belysning med klar julstämning ville vi ha en sorts vinterbelysning som kan användas så länge det är mörkt om kvällarna, fast ända in i februari, säger planeringsingenjör Elina Leppänen vid Borgå stads kommuntekniska avdelning.

Ljusbollar i ett träd.
Bildtext Sagolik stämning vid Gamla bron i Borgå.
Bild: Leo Gammals

Den nya julbelysningen har planerats av en grupp med representanter från stadsplaneringen, kommuntekniken, turistbyrån och Borgå energi.

- Arbetsgruppen har strävat efter en stilren och tidlös julbelysning för att behaga så många som möjligt. Den skulle inte vara för gammaldags med många krumelurer.

Leppänen framhåller att det också är viktigt att ljuselementen inte konkurrerar med Gamla stans belysning och stämning.

Inspiration från Tammerfors

Förebilden för Mannerheimsgatans ljusbollar hittade arbetsgruppen i Tammerfors.

- Vi tyckte bra om ljusbollarna. Vi sökte efter en form som inte var så regelbunden och enformig, där man till exempel har tre likadana bollar i varje träd längs hela gatan, säger Leppänen.

Ljusbollar i ett träd som julbelysning.
Bildtext Ljusbollarna påminner om snöbollar.
Bild: Leo Gammals

Ljusbollarna kan placeras på olika sätt och installationen kan på så varieras varje år om man så vill.

- De påminner kanske litet om snöbollar åtminstone när det snöar, men betraktaren får själv fundera på vad de föreställer, säger hon.

Den konstgjorda björken

Invid kanonen väster om Gamla bron står en litet sagolik, konstgjord björk med en holk och hängen av ledlampor. Ledlamporna brinner inte ikväll, men ljuset från gatulamporna färgar hela trädet orange.

- Det finns en uppsjö av julbelysning att välja mellan i tjocka kataloger, men gruppen fastnade för en vacker ljusbjörk, säger Leppänen.

Den konstgjorda björken vid Gamla bron i Borgå.
Bildtext Björkens ledlampor är fortfarande släckta.
Bild: Leo Gammals

Björken fick i år sin plats bredvid kanonen eftersom den kräver en plats som är säker från vandalism och inte stör invånarna. Den får heller inte drunkna i allt annat ljus från staden.

- Björken är en enskild dekoration och kan liksom renarna vid Näse gård flyttas om det finns behov för det. Vi får se om den får en ny plats till nästa år.

Björken har väckt blandade känslor bland Borgåborna i sociala medier.

Krumelurer vid broarna

I ljusinstallationerna på Mannerheimsgatans bro och vid Gamla bron upprepas temat med bollar, men med litet mer dekorativa krumelurer.

- Här kan man se en sorts böjd spiralformad linje av ljus som inte är så rätlinjig utan mer dekorativ, skrattar Leppänen som får svårt att hitta ord för att beskriva installationerna.

Enligt Leppänen har det också önskats julbelysning till västra åstranden, men belysningen riskerar lätt att bli ljusförorening som stör invånarna.

Dekorativ ljusboll på Gamla bron i Borgå
Bildtext Dekorativ ljusboll på Gamla bron.
Bild: Leo Gammals

- Vi måste kunna ta hänsyn till att belysningen inte lyser för starkt i höjd med lägenheter och bostäder och det är ett problem vi ännu inte lyckats lösa, menar Elina Leppänen.

Stadens planeringsingenjör är ändå hoppfull och tror att den västra åstranden får egna julljus inom de närmaste åren.

Det här i synnerhet stadens centrum förstoras västerut och invånarna vill ha mer belysning under julen och vinterhalvåret.

Julljus för 60 000 euro

Stadens budget för ny julbelysning var i år 60 000 euro.

Ljuselementen är kinesiska, men det är det inhemska företaget Sooni som har införskaffat ljusen, byggt ihop och installerat allt för 42 484 euro.

Julbelysning längs Mannerheimgatan i Borgå.
Bildtext Ljusbollarna ger stämning längs Mannerheimsgatan.
Bild: Leo Gammals

Resten av medlen användes för att dekorera träd i Runebergsparken samt vid torget och åstranden med ledljus.

All julbelysning tänds på lördag

Det är bara en liten del av julbelysningen eller säsongsbelysningen som är tänd just nu eftersom den officiella julinvigningen i Borgå centrum sker på lördag.

Då utökas den befintliga belysningen med alla ljusdekorationer som hör till, inklusive de upplysta renarna vid Näse gård och julbelysningen i Gamla stan.

Diskussion om artikeln