Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljhoppen i snowboard oroar sig över grenens utveckling: ”Folk har börjat hemlighålla sina trick”

Från 2017
Enni Rukajärvi.
Bildtext Tidigare i år vann Enni Rukajärvi VM-silver i big air.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Finland har traditionellt hört till stornationerna i snowboard. Då OS i PyeongChang närmar sig hör de finländska toppåkarna ändå till det gamla gardet.

Vinter-OS i PyeongChang är utan tvekan säsongens största tävling, också vad snowboard beträffar.

Att själva åkandet är viktigare än tävlandet är fortfarande sant för många, men de olympiska spelens status har vuxit för varje olympiad.

– Uppmärksamheten är så stor att alla satsar på OS, säger Enni Rukajärvi som vann OS-silver i slopestyle för snart fyra år sedan.

Tidigare har X-games haft den största statusen i snowboardvärlden men nu är det inget snack om vad som prioriteras högst. Då X-games arrangeras i slutet av januari fungerar det främst som generalrepetition enligt Rukajärvi.

– För många kommer det att handla om träning inför OS. I X-games får man fler övningsåk och övningsdagar än vad man får i samband med normala tävlingarna.

”Mycket har ändrat”

Rukajärvi vann alltså silver i senaste OS. Hon hör fortfarande till världens största snowboardnamn och förväntas tävla om medaljer också i februari. Nivån har ändå stigit sedan Sotji och det som räckte till medalj där kommer man knappast lika långt med i PyeongChang.

Medaljtrion, slopestyle, OS 2014
Bildtext Rukajärvi firade silver i Sotji.
Bild: EPA / All Over Press

– Mycket har ändrat på fyra år. Det har kommit många unga som gör grymma grejer. Nya träningsmetoder har gjort det lättare att lära sig svåra trick.

Rukajärvi syftar på dyra landningsmadrasser som man har i bruk i vissa länder (inte i Finland). Det är främst big air-hopp som man slipar på med hjälp av dem.

– Madrasserna har fört utvecklingen framåt. Man kan öva in svåra och annars farliga hopp på ett säkert sätt.

Det finns ändå ett ”men” som väntar.

– Men egentligen tycker jag att madrasser strider mot grenens natur. Snowboard är ju ändå en extremsport, säger Rukajärvi som får medhåll av Roope Tonteri.

– Jag är lite rädd för att folk ska börja specialisera sig för mycket på olika grenar. Det finns en risk att det här blir en riktig sport, flinar Tonteri.

– Keep it real, tillägger han ännu.

Gillar inte de nya trenderna

Roope Tonteri har vunnit totalt tre VM-guld, två i big air och ett i slopestyle. I PyeongChang är big air för första gången med som en OS-gren.

25-årige Tonteri är känd för sin avslappnade attityd och representerar den traditionella kåren av snowboardåkare som skulle vilja bevara den lättsamma inställningen också i tävlingssammanhang.

Roope Tonteri.
Bildtext Roope Tonteri var sjua i världscupspremiären i big air för en dryg vecka sedan.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Med drygt två månader kvar till OS vill Tonteri inte tala om några resultatmål. Det handlar delvis om den tidigare nämnda attityden, delvis om att han för tillfället lider av en fotskada, och delvis om att han inte har så bra koll på vad konkurrenterna håller på med.

– Folk har börjat hemlighålla sina trick. Man laddar inte upp videon till sociala medier på samma sätt längre. Det kan vara att det kommer överraskningar i OS.

Flera finländare med i Sydkorea

I PyengChang kommer man att tävla i totalt fem snowboardgrenar: slopestyle, big air, halfpipe, samt snowboardcross och parallellstorslalom.

De största finländska medaljhoppen tävlar i freestylegrenarna. Finland har fyra nationsplatser slopestyle och i big air, och två i halfpipe. I snowboardcross har man en nationsplats.

Bland herrarna finns det flera potentiella åkare med Tonteri och Peetu Piiroinen i spetsen.

Bland damerna är läget ett annat då Rukajärvi är den enda blåvita damen som åker till PyeongChang. Hon kommer att tävla i slopestyle och i big air.

Frågar man henne så är den förstnämnda den mest prestigefyllda av snowboardgrenarna.

– Jag skulle nog säga att slopestyle är den tuffaste. Det krävs att man är mångsidig och skicklig och att man har en stark helhet. I big air kan ett par lyckade hopp räcka till att man placerar sig högt.

Så här kommer slopestyle-banan i PyeongChang att se ut.