Ring alltid nödnumret vid älg- och hjortkrockar
Både älgar och hjortar rör på sig just nu i skymningen och gryningen, samtidigt som trafiken är som livligast. Var uppmärksam och ring alltid nödnumret om olyckan är framme, säger jaktchef Stefan Pellas.
I november har vitsvanshjorten sin brunsttid och älgarna flyttar också på sig från kusten och inåt i landet. Helst rör sig djuren i skydd av mörkret.
De flesta djurolyckor inträffar en timme innan soluppgång och en timme efter solnedgången, säger Stefan Pellas som är jaktchef i Kust-Österbotten.
Det finns all orsak att vara vaksam och om det sker en krock ska man alltid ringa det allmänna nödnumret 112.
- Ring alltid nödcentralen om du krockar med ett djur. De ger dig instruktioner om hur du ska göra, säger Pellas.
Skriv ut manual på nätet
Att krocka med ett stort djur kan vara en omskakande upplevelse. Därför tipsar Pellas om att man gärna kan skriva ut de instruktionersom finns på Viltcentralens hemsida.
- Det kan vara svårt att tänka rationellt i en olyckssituation. Om du har manualen i bilen vet du hur du ska agera, säger Pellas.
App visar platsen
Allra bäst är det att ladda ner nödcentralens app som visar exakt var du befinner dig när du ringer 112, säger Pellas. Det är svårt att beskriva ett obekant skogsområde.
När nödcentralen tagit emot ditt samtal sätts en kedja av händelser igång. Polisen och jaktvårdsföreningens storviltsassistans kontaktas.
- Storviltsassistansen, SRVA, kommer till platsen för att hämta djurkroppen eller spåra djuret om det blivit skadat. Därför är det viktigt att veta precis var olyckan inträffat.
På Viltcentralens webbplats finns också ett speciellt märke för viltolyckor som du kan lämna på olycksplatsen för att märka ut den om polisen säger att du får avlägsna dig från platsen.
- Det är viktigt att spåra upp ett skadat djur som lider. Det är en djurskyddstjänst. Därför måste man alltid meddela om det hänt en olycka, säger Pellas.
Stefan Pellas påpekar att det har stor betydelse om du är uppmärksam när du kör och om du håller hastighetsbegränsningarna.
- Det har en stor betydelse för bromssträckan om du kör 80 kilometer i timmen eller 100. På det här sättet kan man själv påverka utgången i en farosituation, säger Pellas.
Navigatorer ska varna för farliga vägar
Uppgifter om viltolyckor samlas in både för att kunna märka ut farliga vägavsnitt, men också för att i framtiden kunna utveckla en alldeles ny tjänst. Tanken är att navigatorer i framtiden ska säga till när du befinner dig på en farlig vägsträcka.
Just nu samlar man därför ihop krockstatistik på nätet.
- Den här utvecklingen är på gång och på det här sättet vill man i framtiden informera om när du kommer till ett område där det nyss inträffat en krock eller där det ofta inträffat olyckor, säger Pellas.
Pellas säger att det just nu finns mycket älg och hjort i skogarna i hela Svenskfinland.
- Just nu pågår jakten och man försöker skjuta ner stammen. Jägarna gör sitt bästa, men det oaktat är det upp till bilisterna att ta omgivningen i beaktande, säger Stefan Pellas.
Radioteaterns föreställning Var det en hund? behandlar det här temat ur fem olika perspektiv. Lyssna på Radioteaterns föreställning på Arenan.