Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Terroriståtalad: "Jag ville strida för Syriens förtryckta folk"

Från 2017
Uppdaterad 08.12.2017 14:40.
Misstänkt brottsling bakifrån.
Bildtext Den 33-årige åtalade förnekar terroristbrott.
Bild: Lehtikuva

En av de tre finska terroriståtalade männen förhördes i tingsrätten på tisdagen. Mannen sa att han ville försvara det syriska folket, men vände vid gränsen när han insåg hur kaotiskt läget är i landet.

Den 33-årige mannen står åtalad för förberedelse till terroristbrott. Mannen reste tillsammans med en grupp andra finländare till gränsen mellan Turkiet och Syrien 2013.

Gick aldrig över gränsen

33-åringen gick aldrig över den syriska gränsen. När han fattade beslutet att resa tänkte han sig läget i landet som relativt okomplicerat. En oppositionsarmé som strider mot en förtryckarregim.

Men redan under resan ner började han inse att situationen var betydligt mera kaotisk än han tänkt sig. Han började tvivla.

Kontaktpersonen dog

När gruppen kom till Rumänien fick de höra att deras kontaktperson, en bekant från Helsingfors som rest till Syrien tidigare, hade dödats i strid.

Efter det fanns det inte längre någon 33-åringen kunde lita på som verkligen visste vad som händer i Syrien.

Resesällskapet från Finland var inte personer han ville dra ut i krig med. Han upplevde inte att de tog saken på tillräckligt stort allvar.

Odisciplinerade krigare

Väl framme vid den syriska gränsen träffade han människor som deltagit i striderna. 33-åringens uppfattning om den grupp som kontaktpersonen stridit med förändrades.

- En armé ska vara disciplinerad. Den här gruppen bestod av vilda unga män. Tappade vapen, vådaskott mot egna män, tecken på extremism. Sådant vill jag inte vara med om.

Reste hem från Turkiet

Efter att ha kört en av gruppens bilar till Turkiet meddelade 33-åringen att han inte tänkte fortsätta längre. Det föll inte i god jord hos alla i gruppen som splittrades.

33-åringen reste hem till Finland. Två av männen tog sig tillsammans in i Syrien och den fjärde mannen passerade ensam över gränsen. Han rörde sig också på egen hand i landet.

Försämrade relationer

Att döma av den kommunikation mellan männen som ingår i polisens förundersökningsmaterial ledde detta till att männens interna relationer försämrades.

De som gick sina egna vägar litade inte på den man som utpekas som gruppledare. Han å sin sida såg dem som svikare.

I dag, drygt fyra år senare, säger alla tre åtalade att det inte är några problem med deras interna relationer. De förnekar också att de skulle vara en grupp på något annat sätt än att de reste tillsammans.

Inte brottsligt att delta i inbördeskrig

Enligt åklagaren hade gruppen planerat resan tillsammans och de hade för avsikt att ansluta sig till en terroristorganisation i Syrien.

33-åringen förnekar detta. Han säger att han ville ansluta sig till kampen för att försvara det förtryckta syriska folket mot förtryckarregimen.

Under tisdagens förhör sade mannen att det inte är ett brott att strida för en legitim part i ett inbördeskrig.

Deltog inte i förberedelser

33-åringen förnekade också att han skulle ha deltagit i några gemensamma förberedelser för resan.

Mannen vistades i Pakistan i två månader våren 2013 och kom hem bara några dagar före gruppens avfärd i juni.

- Jag ville bort från Finland, till ett land där det är normalt att vara muslim. Därför reste jag till Pakistan, säger han.

De enda förberedelser han säger sig ha gjort för Syrienresan var att köpa maskeringsfärg för ansiktet och ta med sig de några tusen euro i kontanter han hade undanstoppade.

Pengarna skulle enligt mannen räcka till att skaffa ett vapen i Syrien.

Medger ekobrott

33-åringen medger att han gjort sig skyldig till en rad ekonomiska brott, men förnekar åklagarens tolkning att pengarna skulle ha använts till att finansiera Syrienresan. Han har själv använt pengarna, säger han.

- Jag var inte speciellt laglydig före jag konverterade, så jag var redan skuldsatt. Sedan lyssnade jag på fel människor som sade att bankerna är onda och att det är rätt att stjäla från dem. Den tolkningen rättfärdigade mina brott, säger mannen.

Resebeslutet fattades självständigt

33-åringen säger att beslutet att resa till Syrien för att strida mognade under vistelsen i Pakistan. Det var ett beslut som han fattade helt självständigt.

Mannen säger sig ha köpt en flygbiljett medan han fortfarande vistades i Pakistan.

När han kom hem till Finland fick han veta att tre andra män som han kände från en Helsingforsmoské också var på väg till Syrien, men med bil.

33-åringen valde då att följa med dem i stället och flygbiljetten blev aldrig använd.

Kampsportande konvertit

33-åringen är född i Finland och konverterade till islam i vuxen ålder 2008.

Mannen har tidigare arbetat i byggbranschen, men sedan polisutredningen av fallet började 2014 har han bara haft tillfälliga jobb. För närvarande är mannen arbetslös.

33-åringen har varit aktiv kampsportsutövare ända sedan barndomen.

Under en period ledde han kampsportsträningar för andra muslimer från en moské i östra Helsingfors, men säger själv att det projektet aldrig riktigt lyfte.

1,5 års fängelse

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till 1,5 år i fängelse för förberedelse till brott i terroristiskt syfte. 33-åringen bestrider åtalet.

En av de två andra åtalade misstänks också för förberedelse till att utbilda terrorister och den tredje mannen åtalas även för värvning till en terroristorganisation.

Den fjärde mannen i gruppen har dött i strid i Syrien. En femte finländare reste till Syrien före gruppen och har grundat familj där. Han är häktad i sin frånvaro.

Läs också:
Terroristrättegången börjar i dag - tre finländska Syrienresenärer står åtalade
Finska terroriståtalade nekar till brott
Terroriståtalad: "Jag gav ingen militär utbildning till terrorister"
Karaktärsvittne om terroriståtalad: "Han är mot IS, våld och lagbrott"

Diskussion om artikeln