Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två ryska skidåkare kallas till förhör – misstänks för dopningsbrott

Från 2017
Julija Tjekaljova i skidspåret i OS 2014
Bildtext Julija Tjekaljova slutade på elfte plats i på 10 km i Sotji.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Julija Tjekaljova och Anastasia Dotsenko misstänks för dopningsbrott i samband med OS i Sotji år 2014. De ska förhöras av Internationella olympiska kommittén på torsdag rapporterar Tass.

I slutet av 2016 stängdes de sex ryska åkarna Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin, Jevgenij Belov, Alexej Petukhov, Julia Ivanova och Jevgenija Sjapovalova av på grund av misstänkt dopning i samband med OS i Sotji.

I början av november valde också IOK att stänga av åkarna på livstid från OS medan internationella skidförbundet Fis ännu inte fattat något beslut.

Nu misstänks ytterligare två ryska åkare för dopningsbrott i samband med Sotji-OS. Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass handlar det om Julija Tjekaljova och Anastasia Dotsenko.

Det ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe säger till Tass att åkarna ska förhöras av IOK:s disciplinära kommission på torsdag.

– Nu pratas det om Tjekaljova och Dotsenko. Vi har ingen annan information om våra åkare, säger hon.

Det var IOK:s disciplinära kommission under ledning av Denis Oswald som tidigare stängde av de sex ryska åkarna på livstid.

Julija Tjekaljova nådde som bäst en elfte plats på 10 km klassiskt i Sotji. I VM har hon två bronsmedaljer från 2013. I världscupen har hon varit på prispallen sju gånger och vunnit en tävling.

Anastasia Dotsenko slutade på 22:a plats i sprinten i Sotji. I VM är hennes bästa placering femteplatsen i lagsprinten 2015 och i världscupen har hon slutat trea två gånger.

Diskussion om artikeln