Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

#Metoo sprids till allt fler branscher i Sverige - nu vittnar 3992 journalister om sexuella trakasserier

Från 2017
Porträttbild på utrikesreportern Nivette Dawod, datorer och skärmar i bakgrunden och en stor Aftonbladet-logo.
Bildtext Nivette Dawod har jobbat som journalist i tio år. Hon upplever att hon har blivit bemött på ett annat sätt än sina manliga kollegor för att hon är kvinna och invandrare.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Under hashtaggen #deadline berättar 3992 journalister om sexuella trakasserier på jobbet. Samtidigt utreds nu också flera politiker för övergrepp. “Jag har känt mig arg, upprörd och ledsen över att det finns så många berättelser och att det pågår på så många arbetsplatser”, säger Aftonbladets utrikesreporter Nivette Dawod.

Det började med kulturbranschen: skådespelare, sångare och musiker publicerade gemensamma vittnesmål om sexuella trakasserier. Efter det har jurister, politiker och kvinnor i teknikbranschen berättat om sina erfarenheter.

På tisdag kväll berättade kvinnliga journalister i ett gemensamt upprop om sexuella trakasserier och kräver att det blir ett slut på det.

Läs hela uppropet här

I uppropet skriver journalisterna att det är många som har lämnat branschen, men ännu fler som har bitit ihop.

- Det är stort och häftigt att vara en del av det här. Vi är väldigt många kvinnor som har fått nog. Vi vill inte ha fler sexuella trakasserier, ojämställda arbetsplatser, känna att vi inte räcker till för att vi är kvinnor och stå ut med oacceptabelt beteende av manliga kolleger, bara för att vi är kvinnor, säger Nivette Dawod.

Jag hoppas också att kvinnorna nu ska våga säga ifrån om någon kränker dem. Jag har inte själv heller tidigare reagerat tillräckligt starkt på strukturer.

Dawod är en av de 3992 journalister som skrivit under uppropet. Själv har hon inte upplevt sexuella trakasserier, men nog att hon inte blivit tagen på allvar för att hon är kvinna.

- Jag har sagt att jag kan arabiska och gärna vill rapportera från Mellanöstern, men då sa min kollega att han aldrig skulle resa med mig för att jag är kvinna “och man vet ju hur de blir behandlade i arabvärlden”. Hans inställning var att jag inte kan göra ett lika bra jobb för att jag är kvinna.

Kvinnorna på Aftonbladet har dokumenterat trakasserier

Aftonbladet var en av de tidningar som först pekades ut för sexuella trakasserier. En manlig journalist anklagades för att ha våldtagit en kollega för flera år sedan.

Det här ledde till att kvinnorna på redaktionen dokumenterade alla erfarenheter av trakasserier på jobbet. Ett liknande dokument skrevs redan 1978 på Aftonbladet.

- Det här är vårt sätt att samla in och dokumentera saker som har gått fel på redaktionen, men vi ger också förslag på hur vi kan bli bättre. Hur vi kan bli schysstare mot varandra och hur cheferna kan hantera sådana här saker. Och hur vi framöver aldrig mer ska behöva ha sexuella trakasserier, säger Dawos.

Uppslag i tidningen Expressen med bilder på kvinnliga skådespelare och rubriken "Larmet från 456 skådespelare".
Bildtext För några veckor sedan berättade skådespelare om sexuella trakasserier.
Bild: Yle/Linda Söderlund

Dawos hoppas att den stora kraft som funnits i #metoo-rörelsen och i de olika branschernas upprop får konsekvenser för männen som har betett sig dåligt. Hon menar att det nu kanske har blivit tydligare för männen var gränsen för trakasserier går.

- Jag hoppas också att kvinnorna nu ska våga säga ifrån om någon kränker dem. Jag har inte själv heller tidigare reagerat tillräckligt starkt på strukturer och olika händelser på Aftonbladet.

Politiker har trakasserats i maktens korridorer

Förra veckan vittnade svenska politiker om sexuella trakasserier under hashtaggen #imaktenskorridorer.

Nu utreds bland annat en av Moderaternas lokalpolitiker i Stockholm för sexuella trakasserier. En man som har arbetat inom Centerpartiet har fått sluta på grund av trakasserier.

Socialdemokraterna har för sin del öppnat en #metoo-jour för sin medlemmar. Medlemmarna kan anonymt mejla till metoo@socialdemokraterna och berätta om trakasserier.

DO utreder 40 företag inom kultur, media och juridik

På tisdagen meddelade också Diskrimineringsombudsmannen (DO) att ungefär 40 företag och organisationer inom media, kultur och juridik ska granskas.

Demonstration mot sexuella trakasserier på Sergels torg i Stockholm.
Bildtext Det har under hösten ordnats manifestationer mot trakasserier på flera orter i Sverige.
Bild: Mostphotos

DO har tagit emot en anmälan mot TV4-ledningen om att de inte har utrett sexuella trakasserier.

– Vi har fört en diskussion internt om hur vi ska hantera den här anmälan. Det har kommit så många vittnesmål från flera olika branscher att vi känner att vi gör större nytta genom en bredare tillsyn riktad mot flera företag och organisationer, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till SVT Nyheter.

TV4 är ett av företagen som ska granskas, men det är ännu inte känt vilka de övriga företagen är.

Diskussion om artikeln