Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Teufika förlorade sin pappa i Srebrenica: ”Jag ber och önskar att Mladic fälls på alla punkter”

Från 2017
Uppdaterad 22.11.2017 13:37.
Yle Nyheter: Teufika förlorade sin pappa i Srebrenica - Spela upp på Arenan

På onsdagen klockan 11 får den bosnienserbiske arméledaren Ratko Mladic sin dom i Haagtribunalen.

Mladic är åtalad för bland annat folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det här är det sista fallet som behandlas i Haagtribunalen.

- I mitt liv kommer kanske tron på rättvisa att upprättas igen. Jag kan inte förlåta världssamfundet förrän domen har fallit.

Det anser 27-åriga Teufika Becirovic. Hon förlorade sin pappa i folkmordet i Srebrenica. Sista gången hon såg honom var 1993, då var hon var bara tre år.

Teufika lyckades tillsammans med sina systrar och mamma fly hembyn i Srebrenica, i en av de överfyllda konvojerna. Pappan blev kvar.

- Det var så mycket mänskor som skulle ut med den konvojen. Min mamma fick kämpa för att vi inte skulle kvävas och klarade det med nöd och näppe. Hon har berättat att när vi gick av konvojen så såg hon döda småbarn som hade kvävts ihjäl. Alla kände på sig att Srebrenica kommer att falla.

Teufika berättar om de minnesbilder hon har från tiden i flyktinglägret. Hon minns den akuta matbristen, kölden och granaterna.

- Tjutet innan det smäller det glömmer man aldrig

I flyktinglägret brevväxlade familjen med pappan som fanns i Srebrenica, breven har hon kvar.

- I varje brev skrev han hur lycklig han var att vi inte var där och hur han önskade att vi en dag skulle återförenas.

Först paniken – sedan tystanden

I juli 1995 föll Srebrenica. Teufica vara bara fem år då, men minns dagen tydligt.

- Det jag kommer ihåg från flyktinglägret är alla befann sig i panik. Någon sade att man kommer väl inte låta serberna slakta våra män som djur. Världen måste göra något.

- Men sedan blev tyst och först efter några veckor kommer de första överlevande.

Teufica växte upp i Sverige och drömde i många om att en dag återförenas med sin pappa. Men hennes pappa var en av de 8 000 människor som mördades i Srebrenica.

Teufika Becirovic har bilder på sin far på datorn.
Bild: Yle/Daniel Olin

Det var först 19 år efter hans död som fick familjen veta hur han dött, han blev träffad av granat när han gömde sig skogen. Kroppsdelar av honom har identifierats i åtta olika massgravar.

- I dag ligger han bredvid sin bror i Srebrenica, jag besöker graven så ofta jag kan. Men luften är tjock där, säger hon.

”Han är bortom ondskans gränser”

Teufika Becirovic har följt med rättegångarna mot de bosnienserbiska krigsförbrytarna.

Hon anser att den dom som Haagtribunalen ger på onsdag mot Ratko Mladic är den viktigaste.

- Han var den person som gav order på plats, det var han som beordrade massavrättningarna.

Vad är Haagtribunalen?

Mladic åtalas för bland annat folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Teufika vill att han fälls på alla punkter.

- Jag ber och önskar att han blir dömd på alla elva punkter. Han är den människan som förändrat mitt liv och så många andras.

- Det finns tusentals barn från Srebrenica som har förlorat en eller fler föräldrar, det finns tusentals mammor som har begravt sina barn. Det är bortom ondskans gränser. Det är i den här domen som min tro på rättvisa vilar.

Diskussion om artikeln