Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Läkarbrist stänger läkarmottagningen i Dalsbruk

Från 2017
Uppdaterad 22.11.2017 19:12.
Dörren står öppen till en läkarmottagning. Det står Läkare på dörren.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Läkar- och sjukskötarmottagningen i Dalsbruk är stängd från 4 december till 7 januari. Mottagningen är stängd på grund av läkarbrist på Kimitoön.

– Vi har annonserat efter läkare under hösten två gånger, men har inte lyckats rekrytera någon efter den andra omgången. Inte heller bemanningsläkare har funnits att tillgå, förklarar Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin och fortsätter:

– Målet är att vi lyckas hitta läkare, antingen direktanställda eller hyresläkare före 7 januari, helst genast. Målet är också att kunna erbjuda ickebrådskande läkarvård i Dalsbruk och brådskande i Kimito.

Läkarbristen gör det omöjligt att ha läkarmottagning på två hälsostationer under den här tiden. Kommunen har mindre än två läkarresurser på läkarmottagningen.

– I Kimitoön finns i dag tre läkare på jobb; en jobbar på hälsovårdssjukhuset och företagshälsovården, en läkare jobbar delvis administrativt, medan den tredje jobbar 100 procent kliniskt.

Kimito öppnas, Dalsbruks stängs

I ett halvt år har endast Dalsbruk haft öppet. Kimito hälsostation vid Vårdbackavägen 4-6 har varit stängd för renovering, men öppnar stegvis från den 4 december.

Istället stängs läkarmottagningen i Dalsbruk. Laboratoriets provtagning i Dalsbruk är öppen liksom tandvården, rådgivningen och fysioterapin.

Mera information om öppettider finns på kommunens webbplats.

Artikeln är uppdaterad klockan 19:00 med en kommentar av Kimitoöns omsorgschef Maria Wallin.